Henk Wanders, natuurgids IVN Mark&Donge, NatuurWijs 20-1-2023

En de rust is weergekeerd… Het is een regenachtige dag. De regendruppels lopen als traag stromende riviertjes langs oneindig grasland naar beneden. De feestdagen zijn voorbij. Op straat worden de laatste resten van het vuurwerk opgeruimd. 110 miljoen is er verschoten, heb ik me laten vertellen. 110 miljoen! Laat dat bedrag eens indalen. Energie, boodschappen, benzine… Alle kosten gaan omhoog. Een inflatie zoals we die jaren niet hebben gekend. En toch vinden we met zijn allen 110 miljoen Euro om te verbranden?! Ik kan er met mijn pet niet bij.

Hoog water
Markwaterdal doet wat het moet: goed voor natuur en droge voeten

Stel dat we geen vuurwerk zouden afsteken? Wat zou dat betekenen? Alleen in de nacht zelf zouden er al meer mensen met een gerust hart over straat durven naar familie en vrienden, of met jonge kinderen weer op tijd terug naar huis. Géén 10 miljoen schade, géén opruimkosten vanwege vuurwerk voor de gemeentes, géén vuurwerkongelukken dus geen zorgkosten voor deze ongelukken. En op lange termijn minder zorgkosten en uitkeringen vanwege (deels) gehandicapte jongens en meiden. Ook minder (zorg)kosten van door fijnstof verminderde longfunctie, astma of andere klachten. De keerzijde? Ook geen mooie vuurwerkshow meer en ondernemers die 110 miljoen Euro op een andere manier moeten verdienen dus ongetwijfeld baanverlies.

Ik zag twee kaartjes rond oud en nieuw (met dank aan krant Tubantia) waarin het fijnstof wordt gemeten om 00:00 uur en 15 seconden later. Klokslag middernacht is de kaart lichtblauw, als teken van schone lucht. En maar 15 seconden later verkleurd van geel tot bruin. Als teken van vervuiling door veel fijn stof in diezelfde lucht. Het geeft een goed beeld van wat er de lucht in gaat. Wat zou het betekenen voor de natuur als dat vuurwerk niet werd afgestoken? Minder afval in de natuur, geen opgeschrikt wild en overspannen huisdieren, geen fijnstofpiek om 12 uur en minder fosfor en zwavel daalt neer op ons mooie land. Kunt u nog iets bedenken?

Wintertaling
Minder Carnavalsvogels (cq Wintertalingen) als wintertoerist. Foto Ria Lambregts.

En dan terug naar dat bedrag: 110.000.000€. HONDERTIENMILJOEN! Wat zouden we met dat geld kunnen doen? Voor zorg, voor onderwijs, voor de boeren, voor de natuur! Als we dat bedrag zouden verdelen over de 162 Natura-2000 gebieden dan kunnen we ruim 6,5 ton gebruiken in de Baronie van Breda voor de ontwikkeling van natuur… 650.000€… Misschien een druppel water in de Mark, misschien een zandkorreltje op de oever of een grassprietje in het bloemrijke land langs de Mark. Maar daar begint het wel! Met dat ene druppeltje, zaadje of vonkje passie. Als we het dan over vuurwerk hebben, laat dan ons innerlijk vuur werken.

Dan worden de middelen wel gevonden. Voor onze omgeving, voor onze gemeenschap, voor onze natuur waarin we mógen leven. Ik wens iedereen een groen, gezond en gelukkig 2023!

 


Joop van Riet – natuurgids IVN

Markandalletjes

Blank fietspad
Ook minder fietstoeristen
  • Na hoosbuien en hoog water toch tikje nachtvorst? IJsmeesters lopen zich weer warm!
  • Laatste plaatsen vrij voor IVN Natuurgidsencursus en Voorjaarscursus. Ideaal om motivatie en belangstelling over te dragen. Locatie Bavel. Aanmelden kan nog via website IVN Mark&Donge.
  • Groencafé Markkant, altijd boeiend! Nu 25 januari 19u. Bomen over bomen! Brandpunt. Reigerstraat 16. Breda. Gratis via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Zaterdagmorgen 29 januari. 10u. Vogelwandeling Zaartpark. Meest natuurlijk stromende Bredase ‘park’. Aanmelden. IVN Mark & Donge. Weekend van nationale Tuinvogeltelling.
  • Via Vroege Vogels meldt Martin Bos dat eerste ooievaar dit jaar maand eerder op nest is!
  • Toekomst Pluktuin aan Sulkerpad in gemeenteraad. Spannend
  • Minder wintervogels dit jaar? Door warme winter? Maar toch … Ontdekking op Bleeke Heide. Hans Diepstraten zag een druk foeragerend meeuw-achtig vogeltje cirkeltjes zwemmend, constant kop onderwaterstekend. Kon geen meeuw zijn, moest Franjepoot zijn, grauwe of rosse? Het was de meest zeldzame ‘Rosse’. Na melding werd het snel drukker op Bleeke Heide!.
  • Merkske honderdzevenenzestig Kieviten, opvliegnde Houtsnippen, Raaf (Ted Overmeer). Markdal IJsvogel (egbert eilander), zestig Krakeenden (Harry van Vugt). Lage Vuchtpolder: vijftienhonderd Kolganzen, twee (verdwaalde) Toendrarietganzen, Graspieper (Reinier van Loo). Bij Goirle zag Corry Vroegrijk een wild zwijn. Is hemelsbreed vlakbij!