Het 750e jubileumstukje komt er aan, 16 maart. Als terugblik nu op 2 maart het eerste stukje van Cees van Hooren (natuurgids IVN Mark en Donge) in 2008.

Ze was er echt aan toe, de slak, want dat was ze. “Ze ?”, ja dat is een discussie op zich. “Ze”, “hij” … was geen vrouw, maar ook geen man. Zowel “man” als “vrouw”, was “ze” of “hij”. Maar ondanks dat, een slak, die zowel mannetjes kunstjes als vrouwtjes kunstjes in staat is, werd zij het liefst als “mevrouw” aangesproken. Het lijkt zo mooi om hermafrodiet te zijn, maar voor haar hoefde het niet zo nodig, altijd dat gekibbel van “speel jij voor mannetje of doe ik dat?” Nee ze hield van duidelijkheid, en eitjes leggen vond ze een leuke bezigheid, vochtige plekjes zoeken voor haar eitjes, en dan te zien dat die eitjes uitgroeiden tot doorzichtige, kleine, glanzende bolletjes, … wat een heerlijke taak.

Kleine blauwe Holenduifje houdt zich staande. Grote stoere Houtduif heeft het zwaar. Foto Ria Lambregts

 

 

Ze had ook wel eens voor man gespeeld, ook niet gek, maar de rol van vrouwtje lag haar meer. Waar ze wel moeite mee had, was het voorspel, kalkpijltjes schieten in elkaars voet, die rare gewoonte kon ze niet waarderen. Maar haar moeder had haar ooit gezegd het zo te doen. Nou en die had ervaring.

Nog even en dan brak de vakantie aan, tijd om d’r huisje op te knappen. Ze moest hard nodig wat kalkrijker voedsel zien te eten, want het huisje vertoonde gaatjes en dat met het najaar in het vooruitzicht … Trouwens ze was de jongste ook al niet meer. Bijna acht jaar al gleed ze langs de velden en wegen. En tien jaar wist ze was wel het meest haalbare. Haar glijbaantje van slijm was ook niet meer zo gladjes als vroeger. Nee ze werd oud, vergat soms bij warm weer haar huisje af te sluiten met verhard slijm.

Bij Goudbergven-excursie toont Henk Wanders verzameling vogelnestjes

 

Ze moest op gaan passen, ze werd ook trager. Was er ook nog die zanglijster, die het op haar had gemunt. Aan een zwoele zomernacht, innig verstrengeld met haar partner, hoefde ze niet meer te denken. Haar geneugten moest ze behalen uit het verorberen van afgevallen blaadjes. Een heerlijke Hosta misschien? Dat was nu wel het meest haalbare. Gelaten schoof ze haar huisje in en droomde van beter tijden. Dit jaar vierde ze haar vakantie dicht bij haar huisje …

Vijftien jaar terug bestond het woord LHBTI+ niet. Het label voor een slak was - en is - nog niet bekend. Maar Cees was met zijn stukje die discussie ver voor. Na ruim zeventig stukjes wilde het niet meer en is hij gestopt. Dank Cees.

Markandalletjes

Joop van Riet – natuurgids IVN

  • Water bij IJsvermaak daalt. Winter verwatert.
  • Historische ‘voorde test’ in ere hersteld. Na winterse hoog water met overstroomde oevers van het Markdal werd met doorwaden van de Mark getest of het vee weer op de andere oever geweid kon worden. Via een ‘voorde’, een doorwaadbare plek. Historische herhaling zaterdag 4 maart 14u. Start “P” Brabantse Delta. Bouvignelaan 5, Breda, door Water Natuurlijk. En ‘grootouders voor het water’. Met toelichting op natuurwaarden meanders en het Waterschap. Vrijwillige ‘mede-testers’ zijn welkom.
  • Discussie ‘Waterschapsbeleid’ in Groencafe. Woensdagavond 8 maart. 19u15. 
    Gratis. Brandpunt, Reigerstraat 16, Breda. Svp aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Lezing Albatrossen. Otto Plantema. Vliegende wereldrezigers. Donderdag 9 maart 20u. Wegwijzer. Steendorpstraat 2. Breda. Westbrabantse Vogelwerkgroep.
  • Wordt warmer, sapstroom in wilgen gaat weer stromen. Dus einde van winterse knotseizoen van knotploeg Wbr Vogelwerkgroep met IVN Mark&Donge. Tot oktober wordt zaag in de wilgen gehangen. Zin in winterse natuurwerk zaterdagochtenden? Mail: Rob Fisscher, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Vijfenveertig deelnemers genoten van zonnige Goudbergven uit ijstijd bij IVN natuurwandeling.  
  • Vogelgriep. Hoe ontstond het? Dertig jaar geleden eerste waarneming in ganzenhouderij in China (Guangdong). Na tien jaar sprong het over naar wilde trekvogels en verspreidde het zich over de wereld. Vooral intensieve pluimveehouderijen zijn risico bronnen. De vrees is dat het virus zich ook kan ontwikkelen tot een gevaar voor mensen. Afgelopen jaar zijn veel watervogels slachtoffers geworden van het vogelgriepvirus. Ook ooievaars, zoals die in het Markdal werden zwaar getroffen. (bron: Vogelbescherming/MenL).
  • Carnaval kleurt jaarlijks het leven. Daarna kleuren knisperende bekertjes, confetti, ballonnen en frietbakjes de straten. Markkant-Milieudefensie vraagt om een ‘circulair’ Carnaval! Met herbruikbaar afval dat afgebroken wordt. Oproep aan alle leutvierders en Bredaas gemeentebestuur om de zwerfvuilkater te stoppen.
  • Kraanvogel bij Molenschot. Met oostenwind misschien trek over Markdal? Ooievaar op nest Schipperspad. Nog geen bezetting boswachters nest in Markdal. Spannend afwachten.
Sapstroom komt op gang. Knotseizoen voor knotters afgelopen.