Joop van Riet – IVN Natuurgids Mark&Donge 30-3-2023

Niet alleen op de scholen om kinderen te leren er mee om te gaan. Een blik naar buiten en je ziet overal de prikkels. Opvallend zijn de ooievaars. Volop meldingen van bezoekers op nestpalen. Nieuwe nestpaal bij Flodderdreef (ja die naam is echt) kreeg direct bezoek van een stelletje, zag Rianne van Steen. In Effen en Hoge Vucht plaatste gemeente nieuwe nestpalen en bij Schipperspad is het koppeltje weer terug, meldt Raymond van Breemen. In Gilzerwouwerbeek wordt het weer spannend met parende ooievaars. Zou het daar eindelijk lukken is de hartewens van Joke en Piet Oomen. Die ze zien vanuit hun keukenraam. Marco Beers zag al één ooievaar in het Markdal, bij SBB. Maar weer vertrokken, wordt het altijd succesvolle nest na het vogelgriepdrama nog gemeden? Wel voor het eerst belangstelling bij nestpaal tegen de A58. Eerder werden ooievaars door het stel van SBB weggejaagd, en nu? We gaan het zien.

Daar wordt weer op gehoopt: twee steenuiltjes in nest. Foto Martin van Leest

 

Nog een lenteprikkel is natuurlijk de verkiezingsuitslag met BBB als grote winnaar in de provincie en waterschap. Zeg maar een forse lenteknaller! Voor stabiel beleid (en dat is hard nodig) is een grote dosis gezond verstand nodig, ook voor de gezonde omgeving voor natuur en mensen. De politiek kan veel willen; rechters bepalen wat volgens de wet mag en geven in uitspraken bindende lente prikkels!

Een leuk prikkelend idee kwam van vogelliefhebbers bij de info avond van Vereniging Markdal ter sprake. Dankzij biologe Dr. Maaike Griffioen (Universiteit Antwerpen) kon Piet van Iersel ideeën voor de vogelvriendelijke inrichting van het Markdal presenteren. Met doelsoorten als Nachtegaal, Steenuil, Blauwborst, Patrijs, zelfs Grutto en natuurlijk IJsvogel. Houtwallen, kleinschaligheid, variatie en benutten van boerenerven zijn prikkelende succesfactoren.

Ron Bekkers van Markkant werd geprikkeld door allemaal plastic bolletjes in de Mark. Dat blijken ’nurdles’ te zijn, een plastic halffabricaat, maar slecht voor de natuur.  Fietsend op zoek naar de bron langs de Mark vond hij ze tot aan de grens bij Strijbeek, Meersel-Dreef. Contact met Vlaamse vrienden van Natuurpunt Markvallei zorgde er voor dat de milieudienst van de stad Hoogstraten onderzoek naar de bron doet. Dat is hard nodig.

Met langer licht, wat meer warmte (soms!), wordt het ritme van de natuur geprikkeld. Speenkruid, bosanemoon en hoefblad steken hun kop op, spechten roffelen weer, boomklevers en nu ook tjiftjafs laten zich zien. Nu nog wel, totdat de zon bomen met bladeren bekleedt en de natuur geprikkeld wordt tot voortplanting. Waarvan schoolkinderen horen dat dat pas iets is voor verstandige grote mensen ….

Naam zoals hij lijkt: Roodgerande Houtzwam, in landgoed Valkenberg

 

Rechterlijke prikkels

Ook rechters geven lenteprikkels. Dit keer aan de provincie. Zoals begin maart de rechtbank in Den Bosch. Provincie werd teruggewezen bij vier eerder aangevraagde vergunningen omgeving Bavel, Dorst etc. Een natuurwetvergunning, waarin stikstofeffecten worden beoordeeld, zou niet nodig zijn. Dat moet wel zegt de rechtbank. De rechtbank gaf gelijk ook aan hoe meer stikstof/ammoniak uitstoot voorkomen kan worden. Niet met de huidige stalsystemen, die doen niet wat de fabrikant belooft, maar met echt en frequenter werkende installaties, minder dieren of minder (eiwitrijk) krachtvoer. De rechter was blij verrast dat een agrariër wel afspraken wilde maken over minder eiwitvoer. (motto: wat er niet in komt, komt er ook niet uit). Dat was eerder ook het voorstel van minister Carola Schouten, maar werd toen weggehoond.

De bezwaren van MOB (Johan Vollebrecht e.a.), BMF, Groene Koepel, NLGR, vond de rechtbank terecht en provincie moet anders handelen. Een dag eerder had de provincie al besloten tot een volledige vergunningenstop in Brabant totdat er veel minder stikstof op de natuur komt. Ook beter voor luchtkwaliteit en gezondheid van mensen. Maar nu zit Brabant ‘op slot’. Dus zijn er nieuwe - gezond verstand prikkelende - politieke besluiten nodig.

Markandalletjes
  • IVN Natuurwandeling Valkenberg en Hondsdonck met 9 km motregen. Langs avontuurlijke bospadjes. Weer hadden de thuisblijvers pech! 
    * Zoektocht naar Laars van Boal. Nieuwe natuur tussen enclaves en Merkske.Zondagmorgen 9-12u. Start Hoogstratensebaan 83. “P” Staatsbosbeheer. Gratis van Natuurpunt Markvallei.
  • Vogels leren rivierkreeften eten. Lezing Bram Kroese (Naturalis/Eis). Donderdagavond 6 april 20-22u. De Wegwijzer. Steendorpstraat 2. Breda. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Bleeke Heide: twee mooie Brilduikers (Ria Lambregts), vijf smikkelende vroege Boerenzwaluwen (Ria en Huub Don), acht  bij dit weer passende Regenwulpen (Walter Appels). Merkske: Veertien Alpenwatersalamanders (Ton Marisael). Steenuil (Bart Hoeymans), toerist IJslandse Grutto (Stijn Leestmans). Markdal: zingende ook vroege Blauwborst (Bob van Vree), koppel Ooievaars bij A58, Zwarte Specht in Blauwe Kamer (Ria), Blauwe Kiekendiefman (Jarek van Houten), twee Grote Zilverreigers. En al kikkerdril of paddensnoeren gezien? Succes.
    IVN landgoederen wandeling 9 km in de regen, en toch hadden de thuisblijvers pech!