Willem Veenhuizen – Als West Brabantse Vogelwerkgroep  18-5-2023

Deze maandagochtend mooi rustig bewolkt weer en geen wind, en weinig menselijke drukte, een goede ochtend om de vogelgeluiden te beluisteren en waarnemingen te doen. Het was al weer even geleden, deze wandeling, maar nu in een tijdsperiode dat er veel te beleven valt in de vogelwereld. Diverse soorten net terug uit het verre Afrika en veel plaatselijke soorten hebben een nest of zorgen alweer voor de jongen.

Meest onzichtbare en luidruchtige vogel: de Koekoek.
Foto: Paul Caris

 

Vanaf de Duivelsbrug speuren we over de nu ‘vuil uitziende’ Mark, altijd goed voor Waterhoen, Meerkoet, en nu zelfs een alleen zwemmende Fuut. In de nabijheid een zingende Vink. En plots een klein zenuwachtig vliegend en zoekend vogeltje in het bij de brug groeiend riet, een Pimpelmees. Deze was in het riet druk op zoek naar kleine insecten en luizen voor zijn pas geboren jongen. Natuurlijk meteen al weer een Kleine Karekiet ook vanuit het riet.

Ook zien en horen we gelijk Zanglijster, Spreeuw, Roodborst, Houtduif en Zwarte Kraai. Vele Kauwen vliegen over in zuidelijke richting…. Vanuit de houtsingel langs IJsvermaak klinkt het zangroffeltje van de Grasmus. Een Afrikaganger die zijn territorium ook wil veroveren.

Vaak aanwezig langs meer open vochtige bosschages. En eentje die zijn eigen naam zingt, de Tjiftjaf. Plots getjilp uit de ondoordringbare rozenhaag, verbazing, hier een mannetje Huismus, wat doet die hier, moet jij niet in de stad zijn…? Ook deze Huismus doet hetzelfde als daarnet die Pimpelmees. We horen ook Winterkoning, Zwartkop, twee Gaaien vliegen stil voorbij naar de overkant. Een kijkerblik over de grazige, bloemige velden met Koeien. We zien enkele grazende Grote Canadese Ganzen (zelfs zonder jongen…) met een Boerengans erbij. Een koppel Nijlganzen lopen er ook. Plots een koppel Distelvinken vliegen over… richting tuinen van Bouvigne. In de dode eik alleen maar enkele slapende Houtduiven, hoe lang kan de eik nog blijven staan, er breken steeds meer takken af…….

Ik zie alleen twee Ooievaarssnavels boven het nest uitkomen, ja plots gaat er een staan en kijkt rustig om zich heen. Nog geen jongen…..? Er worden weer een paar Kleine Karekieten genoteerd, nu totaal al zeven zangposten. Bijna elk plukje riet heeft wel een Karekiet in zich. Hééééé wat nu, wat een sfeer plots, in deze natuurruimtelijke omgeving, dat was voor mij even geleden dat ik deze eigen naam roepende vogel heb gehoord en gezien, de Koekoek!! Hij of Zij vloog snel de bomen in nabij de Bieberg!! Hé hé even bijkomen nabij de stuw. Naar het zuiden kijkend, enkele Knobbelzwanen een Fuut en een Blauwe Reiger. Verder alleen stil water en geen honderden Canadezen. Nog een druk voedselzoekende Koolmees onder in de Eikenbomen. Nabij een bosje achter de SBB boerderij, lastig, even langer blijven luisteren..., hoge en lage tonen, merelachtig, soms zanglijster achtig, zingt door op merelniveau, Spotvogel, nee, toch een Tuinfluiter. Maar even checken met de App. Ja deze geeft ook aan Tuinfluiter…, zo zie je maar weer, verrassend. Nog geen Gierwaluwen nabij het Waterschapsgebouw, nog te vroeg in de ochtend of nog te koud. Wel mooi te horen een Bonte Vliegenvanger vanuit de tuinen van Bouvigne. Nu plots weg door het geronk van een grasmaaimachine… hè jammer!

IJsvermaak bewaard tot het laatste. Er staan twee Kieviten te slaken of te posten op het grazige dijkje, geen jongen te zien of de vrouwtjes zitten nog op het nest. Niet te vinden.

Plaatselijk wel mooi nat en drassig, waardoor ook een lagere grasgroei en moerasvegetatie.

Verder stil op een tiental voedselzoekende Houtduiven na, die ook op de hoge lichtmasten rusten. Ja langs een slikkerig grasrandje een snel lopende Witte Kwikstaart. Tjonge het was me deze keer weer een enerverend ‘rustige’ wandeling’, Tot gauw ‘houdoe ééé’!

Vuurwantsen paren wel een week ... oeff!

 


Markandalletjes
  • Als eb en vloed wisselend weer en temperatuur, opgaand naar Hemelvaarts springtij?
  • Eerste twee piepkleine snaveltjes zag Martin Bos op hun ooievaarsnest in Hondsdonck. Al zesde jaar! Steeds twee jongen. Vorig jaar een slachtoffer door luchtballonverstoring. In regio Baronie nu twaalf nesten bezet, drie meer dan vorig jaar. Waar volgende snaveltjes? Koekelberg bij A58?
  • Natuurtuin Oranjepolder open zondag 21 mei. 13-16u. Domeinweg 9. Oosterhout. Waterbeestjespoelen, insectenmuur, vleermuizenkelder, volgelspotplek, hoogstamboomgaard. IVN Mark&Donge.
  • Nachtvlinders speuren. Boswachterij Dorst. Maandagavond. 22 mei. 21u45. Oude steenfabriek. Rijen. Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Nog meer vogels: Bleeke Heide. Drie prachtige Zwarte Sterns (Sander J). Kok-, Zilver-, Storm- Kleine Mantelmeeuw (Jarek van Houten). Ria Lambregts, veel gelukkige spotters zagen Kraanvogel! Toekomstige broeders? Net als Fochteloërveen? Merkske: kakelt van Koekoeks, jodelt van Wielewalen, oorstrelend met Nachtegalen. (vele waarnemers, klinkend genaamd). Markdal: Vierentwintig Knobbelzwanen (Harry van Vugt). Lage Vucht: Gierzwaluw (Mariëtta Peeters). Slangwijk: Velduil, enige overdag jagende uil, met prachtige gele ogen, zag Nick Jansen.

Joop van Riet – natuurgids IVN Mark&Donge

Fluitekruid, waarom toch Hollands Kant genoemd?