Willem Veenhuizen - West Brabantse Vogelwerkgroep 11-7-2024

Deze zaterdagochtend hopelijk een blijvend droge ochtend, want het is nogal wisselend de laatste weken van nattigheid en zonneschijn! Soms te koud voor het jaargetijde, wat natuurlijk ook bij de vogels een beetje zijn terugslag geeft. We naderen alweer het einde van het broedseizoen. Het waait soms even stevig waardoor het water op de mark wat onrustig wordt en daardoor ook weinig vogelactiviteiten op het water! Van de Zwarte Kraai maakten de jongen nogal wat herrie om voedsel te bedelen bij de ouders, nabij de boompartijen van de Duivelsbruglaan.  Ja op het water toch een Meerkoet…..

Kleurrijke Putter, favoriet van Jeroen Bosch. Foto: Ria Lambregts

We lopen ingesloten door hoge rietstroken, langs de nu fraaie paddenpoel en ondoordringbaar rozenstruweel naar het eerstvolgende bruggetje. Ook vanaf dit bruggetje over de Mark kijkend, weinig te zien, alleen aan het einde wat Grote Canadese Ganzen met enkele Soep/Boerenganzen. Veder bleef het stil.  IJsvermaak prachtig groen, maar vanwege de hoge gras vegetatie geen vogelactiviteiten te zien. Alleen enkele rustende Houtduiven op enkele lichtmasten! Een groep Kauwen vliegt over richting het westen, naar het Mastbos. Het koeien/wildrooster over, nu een prachtig geel landschap betredend van de vele bloeiende Jacobskruiskruid. Door de koeien gespaard want die lusten geen Jacobskruiskruid. Tevens zijn paarden, schapen en geiten gevoelig voor deze wat ‘giftige’ plant.  Plots wat kleine vogels komen er aan, o mooi een groepje Distelvinken of Putters in de kijker, wat een maf effect zo boven deze gele zee, want die Putters zijn ook mooi gelig met rood en zwarte verendelen. Ze vallen in de verte naar beneden op de zaden van de vele akkerdistels! In de nog aanwezige dode eik niets te ontdekken!  Hé hé nu pas de eerste zingende Kleine Karekiet in de rietvegetatie van de ‘vistrap’. Verderop aan de overkant enkele zingende Tjiftjaffen. Veder blijft het stil….. Geen Ooievaar deze keer, op het dak van het staatsbosbeheerkantoor, helaas vertrokken naar andere nestpalen langs het Markdal.

Weer een kijkerblik vanaf de stuw. Ook hier bijna geen vogelactiviteiten! Ik denk vanwege een te hoge grasvegatatie van oever en graslanden. Vele vogelsoorten kunnen dan niet eten uit de bodem…! Alleen in de verte, een groep van 26 Grote Canadaganzen, volgens mij een familie met bijna allen volwassen jongen. Vanuit de Bieberg klinkt nog wel  het ‘gelach’ van de Groene Specht. We lopen al weer terug langs de SBB kantoor. Geen Kauwenleven langs en in de Beukenlaan, ze zijn met uitgevlogen jongen alweer ergens ander aan het verzamelen. Een Vink en een Winterkoning laten zich horen. Hééé mooi, ook het zachte gekoer van een Holenduif dringt door.  We staan natuurlijk wat langer stil bij de nestgaten (neststenen) van de Gierzwaluwen in het waterschapsgebouw. Maar helaas nog geen Gierzwaluw te bekennen. Te vroeg op de dag of nog voedselzoekend in de hogere luchtlagen! Ik heb toch de indruk dat ze laat zijn met broeden of niet aanwezig zijn, dat alles vanwege de te koude en natte weersomstandigheden!

Bedelende jonge Lepelaar. Foto: Lieneke Steijn

Vanuit de tuinen van Bouvigne klinkt nog wel de zang van Merel, Zwartkop en Tjiftjaf.

Mooi langs de vijver van IJsvermaak, mooi in de hoek, een voedselzoekende Witte Kwikstaart. Een “Koestouwerke” noemden wij hem altijd. Vaak bij de koeien aanwezig in de natte en blubberige bodem. Nabij de paddenpoel een familie Koolmezen, de ouders druk bezig met insecten zoeken voor hun hongerige jongen. Een leuk einde, maar toch een stille weinig enerverende wandeling deze keer…. Houdoe

Markandalletjes
  • Zomervakanties zijn met Brabant begonnen. De zomer volgt, vast wel ….. Veel mooie bonte bermen. Vlinders laten zich zien. Maaiseizoen is begonnen. Beleid is maaien EN afvoeren, voor verschraling en zeldzame kruidenrijke planten.
  • Zoals ook Rode Pimpernel. Gastheer (‘waard’) voor eitjes mooie vlinder: Pimpernelblauwtje. Rupsjes vallen op de grond. Als er ‘toevallig’ moerassprietmieren zijn, nemen die ze mee naar hun nest en voeden die als toekomstige koningin. Rups eet ondertussen jonge miertjes op. Tot ze verdacht groot wordt en moet vluchten. De Rode Pimpernel in. Zich verpopt tot vlinder, uitvliegt, paart en eitjes legt op Rode Pimpernel, etc., etc. Wat kan natuur voortplanting toch ingewikkeld toevallig maken… En bij mensen … ?  
  • Wolf was al in Wolfslaar, meldt Eric daar. In najaar werd een gedood schaap gevonden. Typisch wolf slachtoffer. Opvallend was dat de andere schapen rustig en niet gestressed waren. Vroeger ging hij naar Spanje voor wolven, nu kwam er een op zijn werkplek! 
  • Grootste EU kunstmestfabriek (Yara) staat in Terneuzen. Grootste Nederlandse aardgasgebruiker, grootste CO2 uitstoter, op één na grootste NL ammoniak uitstoter, veel fossiele subsidies en weigering belastingschuld van 650 miljoen te betalen. Concludeert Follow the Money. Producent van veel kunstmest, dat overtollig van het land het water inspoelt. Daarom ook Big Jumpen.
  • Merkske: baltsende Wielewalen en bijna verdwenen Geelgorzen. Bleeke Heide: drie baltsende Kwartels (Ted Overmeer, Luuk Pelkmans). Markdal: voor het eerst na jaren TWEE huismussen in voortuin. Van jaar tot jaar weer metertje dichterbij. Twintig nesten Oeverzwaluwen bij Ulvenhout. Lepelaar met jong, zag Lieneke Stijn. Tuinfluiter – ook al baltsend – meldt Kees Kameraat. Dat moet goed komen!

Joop van Riet – natuurgids IVN Mark&Donge

Met goed maaibeleid weer Rode Pimpernel.
Via moerassprietmieren mooi Pimpernelblauwtje...