Na een ware gedaanteverandering is het voormalig Oranjeplein in Breda omgedoopt tot het Marga Mincoplein. Burgemeester Paul Depla en wethouder Marike de Nobel openden op 27 maart het plein en onthulden ook het kunstwerk ‘Gebroken Lijn’ van Tamar Frank. Dit gebeurde in het bijzijn van de werkgroep Marga Mincoplein en Jessica Voeten, de dochter van Marga Minco. Het vernieuwde plein siert niet alleen de buurt, maar vormt ook een eerbetoon aan de in de Prins Hendrikstraat geboren en wereldwijd bekende schrijfster.
De transformatie van het plein is ook het resultaat van jarenlange vastberaden inzet van initiatiefnemers van de Wijkraden Ginneken=Ginneken, Zandberg-Oost en Zandberg-West. Aanvankelijk was dat de werkgroep Oranjeplein, maar dat werd enkele jaren geleden aangepast tot werkgroep Marga Mincoplein. Michiel Crince, interim-voorzitter van Ginneken=Ginneken en lid van de werkgroep, laat weten: “Ginneken en Zandberg zijn trots op het prachtige nieuwe groene Marga Mincoplein met het treffend uitgebeelde lichtkunstwerk 'Gebroken Lijn' van Tamar Frank.”
Marga Minco en Breda
Marga Minco, geboren in de Prins Hendrikstraat in Ginneken, staat bekend om haar literaire werk dat diepe indruk heeft gemaakt op talloze lezers over de hele wereld. Met boeken uitgebracht in diverse talen en met prestigieuze prijzen, waaronder de P.C. Hooftprijs in 2019, heeft Minco een blijvende impact op de Nederlandse literatuur. Hoewel ze na de oorlog niet meer terugkeerde naar Breda, is ze zich altijd een Bredase blijven voelen. Ze kwam ook regelmatig op bezoek in Breda. Om haar nalatenschap te eren, hebben de bewoners besloten het plein naar haar te vernoemen.
Burgemeester Paul Depla heeft alleen maar lof voor deze keuze: “Haar literaire werk en wie zij was als mens, heeft Marga Minco al onsterfelijk gemaakt. Vanaf nu draagt ook het Marga Mincoplein bij aan haar nalatenschap. Dat laat de trots van Breda op een mooie manier spreken.”
Gebroken Lijn, een lichtkunstwerk
Niet alleen wordt het plein naar Marga Minco vernoemd. De afgelopen drie jaar is er ook gewerkt aan een uniek kunstwerk voor het plein dat haar leven en werk symboliseert. Lichtkunstenaar Tamar Frank, een gerenommeerd internationaal kunstenaar, werd gevraagd om dit kunstwerk te maken. Het kunstwerk, genaamd "Gebroken Lijn", is ontworpen met als uitgangspunt de gevolgen van de Holocaust, het belangrijkste thema in het werk van Minco. Daarnaast dient het als een verbindend element voor de Ginnekenweg, die doorkruist wordt door de Zuidelijke Rondweg. Het kunstwerk bestaat uit twee rode lijnen die door het wegdek snijden over het Marga Mincoplein. Op een centrale plek schieten de lijnen omhoog: acht meter de lucht in. De twee lijnen vormen zo samen een lichtpoort waar je doorheen kan stappen. Achter de poort bevindt zich een intieme ruimte omsloten door groen waar geluidsfragmenten te horen zijn van Marga Minco, zoals voorgedragen verhalen en fragmenten uit radio- en televisieprogramma's. Het kunstwerk is overdag te zien als een roodgekleurde lijn en bij het vallen van de avond wordt deze van binnen uitgelicht en steeds beter zichtbaar naarmate het donkerder wordt.
Wethouder Marike de Nobel (cultuur en erfgoed) is enthousiast over het kunstwerk: “Tamar Frank heeft het oorlogsverleden van Marga Minco op een bijzondere manier verwerkt in het kunstwerk. Het is een werk dat de stad samenbrengt en verrijkt. Het zet ons aan het denken en brengt mensen in gesprek.”
Marga Minco, die helaas op 10 juli van het afgelopen jaar overleed, zou op 31 maart 104 zijn geworden. Ze was op de hoogte van de plannen en had er waardering voor dat inwoners van Breda zich inzetten voor een plein en kunstwerk ter ere van haar, als oud-inwoner van Breda en als schrijfster. Haar dochter Jessica Voeten hierover: “Mijn moeder had graag over haar plein gelopen in de stad waar haar onbezorgde jeugd zich afspeelde en waar haar schrijverschap begon.”
De totstandkoming van het Marga Mincoplein werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het landelijke Mondriaanfonds en het BuurtCultuurfonds.
Het leek een groepje buurtbewoners een leuk idee, meedoen aan de Ginnekense quiz. Dus schreven ze zich in onder de cryptisch ogende naam RWIII, een verwijzing naar de straten waarin de teamleden wonen: Regentesselaan en Willem III laan. En enigszins tot hun eigen verbazing stonden ze aan het einde van de avond met de eerste prijs in hun handen. De teamleden waren eigenlijk vooral geselecteerd op gezelligheid, zo vertelden ze. Maar die gezellige leden bleken over behoorlijk wat parate kennis te beschikken.
Op vrijdag 24 november zaten zo'n 120 deelnemers aan de Ginnekense quiz in De Vianden te zwoegen op de soms behoorlijk pittige vragen. Net als alle voorgaande edities was de quizavond ook deze keer weer een mix van gezellig samenzijn en fanatiek antwoorden bedenken. Met, zoals hierboven al genoemd, als winnaar een team dat voor het eerst deelnam: RWIII. Al bij de eerste ronde stond het team aan de leiding. Alleen door een dipje na de muziekronde zakten ze een plaatsje in de tussenstand, maar dat werd een ronde later meteen gecorrigeerd. Uiteindelijk had RWIII maar liefst 9 punten voorsprong op de nummer twee, 't Duveltje. Dat team uit de Duivelsbruglaan behaalde daarmee hun beste resultaat tot nu toe. Top-10-plaatsen scoorde 't Duveltje in het verleden al meerdere keren, maar nu was er eindelijk een echte topklassering. Op enige afstand werd tweevoudig winnaar Biljartvereniging Ginneken derde. De winnaars van vorig jaar, De Kleiduijven, eindigden als vierde en het koor De Zuiderlingen was trots op hun vijfde plaats.
De deelnemers kregen vragen voorgeschoteld in zes categorieën, waaronder actualiteit, verkeer, muziek en natuurlijk 't Ginneken. Tijdens de fotoronde werden de deelnemers uitgedaagd om te herkennen waar foto's waren gemaakt van verschillende soorten wegdek, van windvanen en van reclame-uitingen op en aan gevels.
De volledige uitslag is als volgt:
(Uitleg bij de kolom Bonus: de bonusvraag is een benaderingsvraag. Hoe dichter een team de gevraagde waarde benadert, hoe lager het getal in deze kolom - en dus hoe beter hun antwoord. Dit is alleen van belang als teams op een gelijk aantal punten eindigen.)
De quiz werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van vereniging Ginneken = Ginneken en door de medewerking van Zaal Vianden. Alle teams gingen met een prijs naar huis. Die prijzen werden beschikbaar gesteld door vele Ginnekense ondernemers, waarvoor onze hartelijke dank.
Bekijk hier de foto's die Jan Roovers en Joop van Riet tijdens de avond maakten:
De volgende quiz wordt gehouden op vrijdag 29 november 2024. Zet die datum alvast in de agenda!
Ben jij die leuke, goedlachse dame die écht van het carnavalsfeest houdt?
Ben jij die stoere dame met energie voor tien?
Ben jij die dame die uit haar dak gaat bij muziek van een carnavalskapel?
Schitter dan als hofdame naast de Baron van ’t Ginneken, samen met hofdame Esmee.
Stuur een mail naar
SGC ’t Lestogenblik is een kleine club van carnavalsvierders die voorop gaat in de leut in het Ginneken. Ze staan voor iedereen open en je wordt dan ook snel opgenomen in het gezelschap.
De Baron en zijn gevolg organiseren een aantal carnavalsfeesten om de feestvreugde rondom 11-11 en carnaval te verhogen. Daarnaast zijn er een aantal feestelijkheden met andere carnavalsverenigingen in en om Breda. Jij bent daar als hofdame allemaal bij!
Pauline was een paar jaar geleden hofdame en Esmee is de huidige hofdame. Esmee wil graag een collega-hofdame ontmoeten. In dit artikel geven de twee een inkijkje in het leven als hofdame.
Pauline
Kielegat of ’t Aogje
Ik ben zelf geboren en getogen in het Kielegat. Ik kies dus voor Kielegat, daar hoef ik niet lang over na te denken.
optocht of ontbijt
Ik kies voor het ontbijt op zondagochtend. Dat begint altijd veel te vroeg na die leuke feestjes, maar wel heel gezellig. Samen een lekker broodje ei en kroket eten met een glaasje melk en een schrobbeler als toetje.
kroegentocht of feestavond
Lastige keuze, maar dan kies ik toch voor kroegentocht. Overal even je neus laten zien, nieuwe mensen ontmoeten, drankje bestellen, polonaise en weer door naar de volgende locatie!
blauw of geel
Geel; het geeft mij een vrolijk gevoel en energie, maar ook de kleur van bier en friet, haha!
korte jurk of lange jurk
Tijdens carnaval? Dan liever kort, het is op de meeste locaties altijd erg warm binnen. Maar ik vind de lange jurken van de hofdames altijd prachtig. Ze worden gemaakt door Judith (kledingcommissie).
polonaise of van links naar rechts
Polonaise, dan kan ik nog een beetje overzicht houden wie een arm om mij heen slaat en je kunt stiekem wegsprinten; bij links en rechts wordt dat iets moeilijker en ik ben ook niet zo groot.
bierproeven of Prinsgeburenbal
Prinsengeburenbal; veel mensen bij elkaar van alle carnavalsstichtingen en verenigingen, ik hou van zulke feestjes. Als hofdame mocht ik ook mee met het middagprogramma, dat was gezellig. Er worden altijd veel leuke activiteiten georganiseerd onder het genot van een hapje en drankje.
oudejaarsborrel of nieuwjaarsreceptie
De oudejaarsborrel van ’t Lestogenblik staat bij mij op nummer 1, veel feest en oliebollen om het oude jaar af te sluiten samen met andere carnavalsstichtingen. Ook verzin ik de leukste goede voornemens om er vervolgens tijdens de nieuwjaarsrecepties achter te komen dat deze (weer) niet zijn gelukt.
carnaval in de zomer of in de winter
Toevallig beide meegemaakt vanwege het weer afgelopen jaren; ik vind het allebei wel iets hebben. Wel of niet je jas kwijt raken speelt elk jaar weer mee natuurlijk. Maar dan kies ik toch voor winter, lekker in de kou naar de optocht kijken en daarna warm naar binnen voor een feestje.
op het podium sta ik graag links of rechts van de baron
Ik stond graag links van de baron, uitleg? Iets met een goede haar-kant, haha!
baron of barones
Ik heb 2 baronnen meegemaakt, een barones zou misschien weer wat nieuwe ideeën en uitingen brengen? Komen er dan er ook 2 knappe mannen naast de barones, ik bedoel het oog wil ook wat.
eieren met spek of erwtensoep
Die keus is niet moeilijk; eieren met spek. Meestal gebeurt dit ook weer spontaan onderweg, midden in de nacht, als je eigenlijk van plan was om naar huis te gaan..
drinken met alcohol of zonder alcohol
Ik ben een gelegenheidsdrinker, ik vind carnaval dan ook een goede gelegenheid voor een glaasje alcohol. Tijdens carnaval leer en proef ik ook altijd weer nieuwe drankjes en shotjes, ook komen ze in de gekste flessen voorbij. Als ik roep shampooflesjes en gezichtsreiniger zullen er wel mensen moeten lachen, haha!
hoed of diadeem
Ik ben graag creatief met mijn haar; los, krullen, vlechten, opgestoken; dan kies ik voor de diadeem.
Esmee
Kielegat of ’t Aogje
Daar kan ik niet tussen kiezen. Vind beide verenigingen hartstikke gezellig! Omdat we de meeste voorfeesten samen met de andere gezelschappen vieren.
optocht of ontbijt
Dan kies ik toch voor het ontbijt. Ik hou van de eieren met spek! En een kroketje gaat er ‘s ochtends ook wel in.
kroegentocht of feestavond
Een feestavond! Ik hou van een feestje. Een kroegentocht is niet echt mijn ding.
blauw of geel
Blauw! Blauw is altijd al mijn lievelingskleur geweest.
korte jurk of lange jurk
Ik vind beide leuk, maar lange jurken horen bij de traditie. Vandaar dat de jurken voor de hofdames lang zijn.
polonaise of van links naar rechts
De polonaise natuurlijk! Dat is altijd gezellig en iedereen doet mee.
bierproeven of prinsgeburenbal
Prinsgeburenbal! Dat vind ik hartstikke gezellig, want dan zie je ook de andere verenigingen buiten gemeente Breda. Ook omdat ikzelf uit Prinsenbeek kom is het ook weleens leuk om hun tegen te komen.
oudejaarsborrel of nieuwjaarsreceptie
Dan kies ik voor de oudejaarsborrel. We maken er dan een gezellig feestje van met de andere verenigingen en natuurlijk met OLIEBOLLEN!!
carnaval in de zomer of in de winter
Carnaval in de winter. Dat is eigenlijk altijd zo geweest en ik kan me niet voorstellen hoe dat in de zomer is.
op het podium sta ik graag links of rechts van de baron
Dan kies ik toch voor rechts. Afgelopen jaar stond ik altijd links, maar soms stond ik weleens per ongeluk rechts. Misschien een gewoonte, omdat ik rechts ben? ;-)
baron of barones
Baron denk ik. Heb het nooit anders gezien bij ons van kleins af aan. Alhoewel een barones zou ik ook hartstikke gezellig vinden!
eieren met spek of erwtensoep
Eieren met spek! Ik lust geen erwtensoep. Ik ben een moeilijke eter al zeg ik het zelf.
drinken met alcohol of zonder alcohol
Je zult me vaker zien met drinken zonder alcohol tijdens de feestjes, maar een drankje met alcohol is soms ook niet verkeerd.
hoed of diadeem
Dan kies ik voor een diadeem! Ik heb niet echt een hoedenhoofd vind ik.
Vanaf januari 2023 plaatsen we op onze site artikelen over de natuur in en om het Markdal. De artikelen zijn te vinden onder het menu Markdal.
De teksten en foto's worden gemaakt en aangeleverd door natuurgidsen, leden van natuurverenigingen en natuurwerkgroepen. Veel inwoners van 't Ginneken beschouwen het Markdal een beetje als hun achtertuin. We verwachten dat deze artikelen de interesse voor en kennis over de natuur in die achtertuin zullen vergroten!
Door Ben Hulshof
'Je moet doen wat jouw hart je ingeeft'
Het overlijden van Ben Kortmann heeft veel parochianen verrast en ontroerd. Hij werd op handen gedragen en de volle Laurentiuskerk op de dag van zijn uitvaart (21 oktober) was daar de bevestiging van. Parochianen, familieleden, vrienden en collega's kwamen samen in een laatste eerbetoon aan een warme en hartelijke man. Ben Kortmann werd in 1982 de opvolger van Pater Anton Wisch, die na het overlijden van pastoor Van Stee tot tijdelijk pastoor was benoemd. In het Ginneken was hij pastoor van 1982 tot 1994.
Thuisgevoel
ln zijn eerste preek bood hij onze gemeenschap zijn 'geloofsbrieven' aan. Hiermee maakte de rijzige gestalte, die hij was, duidelijk waar zijn verantwoordelijkheid lag. Daarmee dwong hij van begin af aan respect af, zonder een vorm van afstandelijkheid te tonen. Zoals in al zijn preken wist hij duidelijk te maken, waar het in dit leven en met het geloof om zou moeten gaan, zonder belerend over te komen. Hij gaf je een thuisgevoel in de kerk. Een viering op zondag was ook echt een viering. Je had het gevoel dat je iets had meegekregen naar huis; om daar toch nog eens over na te denken. Ben hield van structuren en ordening in zijn pastoraat. Het instellen en organiseren van een parochie-secretariaat, eerst in zijn woonhuis aan de Willem lll laan is daar een goed voorbeeld van.
Goede verhoudingen
Ben hield van goede verhoudingen binnen de parochiegemeenschap en de aimabele persoon die hij was, droeg daar in hoge mate aan bij. Hij hielp in en buiten de kerk waar hij nodig was. Hij wist het kloppend hart van de samenleving te doorgronden en voor velen was hij een ruimdenkende raadgever. Hij had van die opsteek zinnetjes: 'Je moet doen wat jouw hart je ingeeft' zonder een exact antwoord te geven op een gestelde vraag.
De juiste proporties
Veel van zijn parochianen heeft hij bijgestaan in de laatste uren van hun leven en hen een waardige uitvaartdienst gegeven. En veel bruidsparen blij gemaakt met de inzegening van hun huwelijk. De fotoboeken, bij ons aanwezig in de kerk, zijn daarvan de echte getuigen.
De verkondiging van het Woord Gods was toch vaak een moment waar iedere kerkganger naar uitkeek. Het was niet alleen het Woord van God, maar ook wat er in de wereld omgaat. Hij ging ook moeilijke situaties waarin de kerk in een negatief daglicht kwam te staan niet uit de weg. Ik moest daarbij denken aan één van de laatste preken die hij met Kerstmis heeft gehouden over het misbruik in de kerk. Op magistrale wijze wist hij dit fenomeen te verwoorden en de negatieve kwalificaties in de juiste proporties te plaatsen zonder de schuldigen vrij te pleiten van hun misdragingen. Pastoor Kortmann was een ziele-herder in hart en nieren. Zo hoorde ik deze week in een gesprek met een parochiaan de opmerking: Ben kon woorden omzetten in muziekklanken die je altijd weer raakten.
Feestelijke liturgieviering
Hoewel Ben niet hield van poespas en conventies, was hij er altijd wel op uit om een mooie gepaste feestelijke liturgieviering neer te zetten. Dan was elke inspraak welkom, zoals b.v. de 'grote' toer of de 'kleine' toer. Dat wil zeggen of je door het hoofdpad naar voren schrijdt of langs de korte zijde. Wij hebben in de vitrines in de Laurentiuskerk een kleine expositie van foto's ingericht als aandenken en eerbetoon aan een geliefde herder en priester. Hij leeft voort onder ons. Hij werd en wordt nog steeds op handen gedragen als we over hem spreken. Wij gedenken met warmte en diep respect, onze trouwe goede Ben Kortmann!