Joop van Riet – natuurgids IVN Mark&Donge 15-8-2024

GOUD  !!!

Het moest natuurlijk een andere titel zijn, maar als je net de adrenaline van de gouden marathon van Sifan Hassan verwerkt, komt er voor dit stukje niets anders uit de PC dan GOUD! Toch opnieuw … 

GOB …. de natuurmakers ….

Dat is een heel ander onderwerp en of het over net zo’n succes gaat? Dit jubileumboek gaat over tien jaar Brabants natuurnetwerk. Toen was staatssecretaris Henk Bleeker zo actief (gedoogkabinet) dat het landelijke natuurnetwerk EHS (ecologische hoofdstructuur) wegbezuinigd en de nek omgedraaid werd. Als enige provincie besloot Brabant om het dan zelf te gaan realiseren! Dat verdient nog altijd lof en kwam door ‘manifestpartners’. Een gemengde groep van natuurorganisaties, grondeigenaren, Waterschappen, en óók de landbouw (ZLTO). Bij elke verkiezing stelden ze met bezieling van Brabants Landschap een ‘manifest’ voor het buitengebied op. Wat voor de provincie de basis werd.

Tegelijk moest Natuurontwikkeling onafhankelijk van de overheid gaan werken om andere investeerders bij de natuur te betrekken. Met meer armslag en zekerheid, want politiek en subsidies zijn per definitie altijd grillig. Dankzij wij als kiezers .. ! Ook moest er concurrentie komen. Overheden mochten niet langer natuurgronden zomaar aan de traditionele terreinbeheerders geven. Openbare biedingen als doel om nieuwe vormen van natuurbeheer een kans te geven. Want ‘kleinschaligheid en variatie’ geeft ook hier de meeste successen. Om dat allemaal in goede banen te leiden werd het zelfstandige GOB (Groen Ontwikkelfonds Brabant) opgericht. De tien jaar GOB onder leiding van Mary Fiers zijn in een journalistiek boek ‘de natuurmakers’ beschreven. Met uiteraard ook het Markdal en Sjef Langeveld als inspirator en stuwende kracht. En wat bewoners gezamenlijk ‘van binnenuit’ zelf kunnen. Zo werd het doel om 100 ha natuur te verwerven - op vrijwillige basis met snel kunnen handelen – in die 5 jaar gehaald. Dat is een groot succes, ook al nam de provincie (ook door grillige politieke aardverschuivingen – weer die kiezers!) de regie over…. 

Die 100 ha kwamen bij het GOB terecht. De eerste 20 ha tussen Ulvenhout en de Mark zijn gegund aan de nieuwe Stichting Natuurbehoud Markdal. Opgericht door de bewoners aan de westkust van Ulvenhout. Die mogen daar nieuwe natuur vorm geven, volgens het beheersplan dat het GOB opstelt. Met wandelmogelijkheden en zonnebloemen voor overwinterende Puttertjes SBB is voor het beheer in de arm genomen.

Er zijn nog enkele enkele tientallen ha’s in het Markdal door het GOB te gunnen. Op zich een mooie kans om particulieren bij nieuwe natuurontwikkeling te betrekken. Een nieuwe spannende aanpak die veel leerervaringen op zal leveren. Het Waterschap is nu voor de provincie de plannen voor het laatste Markdal deel tussen de stuwen Galder en Bieberg aan het uitwerken, met inbreng door  de Vereniging Markdal.

In die tien jaar GOB is wel wat veranderd. Gestart werd jarenlang vanuit de gezamenlijke visie op het landelijke gebied van ‘manifestpartners’. Die samenwerking voor een mooi Brabant lukte bij de laatste provincie verkiezingen niet meer.  De motivatie en ambitie ontbrak ….. kunnen we dat als Brabantse kiezers toelaten?

Geen wonder dat organisaties zoals Land van Ons en dergelijke de wind mee hebben. Burgers kopen vierkante meters boerenland om daar zelf natuurboeren een boterham te laten verdienen. Zekerheid en natuur zonder grillige politiek. Die stabiliteit is ook het doel van het GOB.

Slim Reebokje. Voelt geen gevaar bij fotografe Ellen Rijken.
Markandalletjes
  • Het zomert, zoals we al zo lang wilden… beetje ‘puffen’ hoort daarbij!
  • Behoud de Kinderboerderij Parkzicht (Hoge Vucht) vragen  natuurverenigingen IVN Mark&Donge en Westbrabantse Vogelwerkgroep aan de Bredase bestuurders. De natuurverenigingen hebben door activiteiten zoals bij de jonge ooievaars gezien hoe belangrijk de kinderboerderij voor de positieve ontwikkeling van de wijk is. Net als voor het draagvlak voor de natuurlijke ontwikkelingen in de Bredase Lage Vucht polder.       
  • Zomerse natuurwandeling Krabbebossen. Zondagmiddag 18 augustus. 13u30-15u30. Rustig natuurgebied van 150 ha bij Aa of Weerijs. Veel vennen, kwelwater, oud gevarieerd vogelrijk bos met slimme reeën. Onderdeel Zuiderwaterlinie. Mooi beheer door Brabants Landschap. Aanmelden: website IVN Mark&Donge.
  • Batmennekes en batmadammekes. Zondagmorgen 18 aug. 10-12u. Start Klapekster. Kolonie 41. Wortel (B). Natuurgids Drej Oomen toont beheer en effecten voor de Vleermuizen. Afsluiting in plesante Klapekster, Natuurpunt Markvallei.
  • Merkske: Groenpootruiter, Blauwe Reiger, Grote/Kleine Zilverreiger, Roodborsttapuit, Grauwe Gans. Witgat vormen kleurrijk palet! Ook nog Zomertaling, Waterral en -snip, Fuut, Kleine Plevier, Oeverloper (Jozef Leestmans, TomVoet). Bleeke Heide: Slob- en Krakeend, Bruine Kiekendief, Torenvalk, Groenling, Dodaarsje, Lepelaar, Puttertje (Hans van Kluiven, Stijn Leestmans, Jos Vriens). Markdal: Grote Zilverreiger, Bosuil, Tjiftjaf, acht Gierzwaluwen, al bijna op thuisreis (Thomas Verschuren, Nico Natuur, Merlijn Hoftijzer, Helmut van Pelt). 
Gierzwaluwen deze maand op thuisreis naar Zuid Afrika. Foto Ria Lambregts