Aad van Diemen – IVN Natuur- en Stadsplantengids
De Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa) is een nieuweling in Nederland, maar heeft al de nieuwe flora van Heukels bereikt. Dan ben je aan het inburgeren. Tevens heeft hij de kwalificatie “Invasief 3” gekregen. Dat betekent dat de boom op een internationale lijst van invasieve planten staat. Indien in Heukels ‘invasief 1, 2a of 2b’ staat, wordt de plant nadrukkelijk voor Europa als gevaarlijk beoordeeld. Door de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit is in 2022 een veldgids ‘Invasieve houtige planten in Nederland’ uitgebracht. Daar staat de Anna Paulownaboom niet in. De conclusie kan dus zijn dat de Anna Paulownaboom voor Nederland nog niet als bedreigend wordt beschouwd. In Amerika is hij dat wel. Op de verspreidingsatlas staan inmiddels meer dan 100 vestigingen in Nederland.
De boom behoort tot de familie Paulowniaceae bestaande uit één geslacht met zeven soorten. Het is dus een apart klein groepje. Allemaal in China.
De Anna Paulownaboom kan 20m hoog worden. Jonge takken zijn dikviltig behaard. Oude takken worden kaal en zijn hol. Ook het blad is van onder en boven zwaar behaard. De lilablauwe bloemen groeien in pluimen en verschijnen in mei voordat het blad uitkomt. Er bestaan foto’s van een plein in Parijs met een groot aantal bloeiende bomen bij elkaar en dat is een heel vrolijk gezicht. Ook in Breda bij de Waterdonken is zo een straat. Helaas waren de bomen al uitgebloeid toen ik ze ontdekte. De eivormige vruchten kunnen in het najaar in flinke trossen aan de boom hangen. Zie foto.
Het is een snelgroeiende boom en een pioniersoort die op uiteenlopende grondsoorten gedijt en ook heel makkelijk worteluitlopers maakt. Heeft hij zich ergens gevestigd, dan raak je hem niet zo maar kwijt. Het hout is licht en wordt gebruikt voor meubels.
De boom is oorspronkelijk afkomstig uit China en in de 17e eeuw ontdekt door een Duitse botanicus in dienst van de VOC. Anna Paulowna (1795-1865) was getrouwd met koning Willem II, en dus tijdlang koningin van Nederland. Ze was een plantenliefhebber en de boom plus de familie is naar haar genoemd.
De soortaanduiding ‘tomentosa’ betekent harig en dat is vooral gelet op het blad, terecht. De boom had het vroeger taai hier omdat hij slecht vorst verdraagt. Dat is aan het veranderen.
Markandalletjes
- Wat een prachtig weer, herfst en wintertijd! Mooie sterrenhemel, met de afdalende zomerdriehoek nog te zien. En IJsvermaak gastvrij voor de eerste zaterdagse knotters.
- Vervolg van Arjen Buijs, recreatie hoofdocent Wageningen: “Zet de brede steun van wandelaars voor natuur niet op het spel door natuurgebieden af te sluiten!”. Verstoring? Is het erg als een ree schrikt van een wandelaar met hond aan de lijn? Van een wolf willen we dat, is natuurlijk gedrag en goed voor de levendigheid van de groep. Dieren wennen aan wandelaars op vaste routes, zegt ook onderzoek van Vogelbescherming. En is ook ervaring van veel natuurgenieters. Achteruitgang van de natuur komt vooral door bestrijdingsmiddelen, stikstof, overbemesting, intensieve landbouw, etc. zegt Arjen Buijs.
- Roepend Bosuilvrouwtje te horen op Wolfslaar bij Nacht van de Nacht meldt Ria Voermans. Zo’n 150 kinderen en groteren griezelden en genoten van de donkere natuur, de flakkerende sterrenbeelden in het gras en de dreigende rovers en spoken van de Legendejagers met de gastvrijheid van boerderij Wolfslaar. Bij Hooge Zwaluwe nog eens zo’n 50 met Kiemkracht. Alles in samenwerking met natuurvereniging IVN Mark & Donge. Een dankbare nacht!
- Ook de laatste mais wordt geoogst. Overtollige mest blijft en komt in het water. Belemmert zo de KRW doelen. Moet ‘Brussel’ zorgen dat wij in gezond water leven? Was ooit een Nederlands initiatief om geen zout van de Franse kalimijnen in het Westland te krijgen. Met de KRW als Europees succes. Nu het er op aan komt bungelt NL achteraan…. Geloofwaardigheid ?
- Populaire Paddenstoelenwandeling in Dorst. Zaterdagmorgen 2 november 10-12u. Voor groot en klein geheimzinnige plotse paddenstoelen voor heksen, duivels, elfjes en kabouters. Aanmelden noodzaak. Via website IVN Mark&Donge.
- Markering van Staatsbosbeheer voor wandel- en laarzenpad tussen Bieberglaan en Reeptiend eenzijdig weggehaald. Route naar Vlaanderen nu onderbroken, signaleert Vereniging Markdal. Dat staat haaks op alle plannen om recreatief van de natuur te genieten. Vereniging Markdal neemt actie.
- Vlaamse natuurwandeling zondag 3 december. 14-16u30. De Klapekster, Merkske. Kolonie 41. Wortel (B). Over? Paddenstoelen! Natuurpunt Markvallei.
- Info avond over verkoop Markhoeve Strijbeek. Maandag 4 november, 19u30. Strijbeekseweg 46a.
- Dodaars bij Klokkenberg zag Aad van Diemen. Kleinste en rondste bolletje Fuut. In het Markdal is altijd wat te zien!
Joop van Riet – Natuurgids IVN Mark&Donge