Joop van Riet – natuurgids IVN Mark&Donge 21-11-2024
Meer apotheker dan boer was het gevoel geworden van de ‘gangbare’ boer in Noord Drenthe op zijn grote veehouderij. Maar de twijfel sloeg toe: was het geen uitputtingsslag geworden? En het afhankelijk zijn van kunstmest voor voldoende gras en koeien die met veel krachtvoer, extra mineralen en voedingssupplementen ‘op de been’ werden gehouden gaf hem dat gevoel van apotheker. Samen met de steeds grotere afhankelijkheid van de leveranciers en erfbezoekers van die producten. De stijgende kostprijs moest terug verdiend worden door meer melk per koe. Dat gaf het gevoel van klem zitten in een productiemodel met meer werk voor hetzelfde inkomen.
Hoe dan wel? Adviseurs zeiden om meer koeien te nemen, te investeren en te lenen bij de bank. Totdat anderen hem op andere gedachten brachten, en hij koos voor het ‘bioboerschap!’. Omschakelen was natuurlijk lastig, alle boerderij ervaring was waardeloos geworden. Gaf ook veel twijfel, maar het lukte om tegenstrooms te gaan boeren. Met zo weinig mogelijk ingevlogen hulpmiddelen en andere oplossingen dan de gebruikelijke van de agroindustrie. Maar met moed, doorzettingsvermogen en een netwerk van meer mensen die het anders durfden te doen,… lukte het!
Een bevrijdende keuze! Kiezen voor oplossingen met natuurlijke processen, maakt je baas op eigen erf. De oplossing was het minimaliseren van input - wat er niet in komt, komt er ook niet uit - en het extreem veel weiden van de koeien in kruidenrijk gras. Een grazende koe werkt zeer efficiënt. Een bedrijfsvoering met minder kosten en uitstoot. Dubbele winst! En meer vrije tijd!
Dit levensverhaal is een vrije bewerking van een eerdere column van Peter Oosterhof, een biologische melkveehouder uit Foxhol. Een voorbeeld van een geslaagde transitie. Vaak is de bottleneck de financiering voor de eerste twee jaar omschakeling zonder voldoende inkomsten. Daarvoor helpen de traditionele banken amper. De meer ideologische doen hun best. Ook voor het Markdal is de overgang naar duurzame landbouw het doel van Provincie, Waterschap en vereniging Markdal. Zou mooi zijn als de plaatselijke boeren bank daar een handig handje bij zou kunnen helpen…
Markandalletjes
- Bos en bomen staan er gekleurd op, een regenboog van bruintinten.
- Succes voor Natuur- en Milieuvereniging Markkant. Levensbos na zeven jaar aangeplant bij Haagse beemden. Om te mijmeren en te genieten met zicht op Markdal en toren van Terheijden.
- Foto’s Markdal van Bron tot Ginneken gevraagd voor tentoonstelling. Voor info en spelregels:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Expositie in maart in Atelier Jongerius. Ulvenhout. Initiatief van Vereniging Markdal. - Gerestaureerde en geredde monumentale Langgevelboerderij Notsel staat te stralen in de herfstzon, dankzij doorzettingsvermogen eigenaren!
- Bij graven van nieuwe meanders in Markdal kwam veel zandgrond vrij. Is benut voor verondieping sloten in Liesbos voor de ‘revitalisering’ daar. SBB maakt het Liesbos natuurlijker, zonder daar natuurbeleving en recreatie te beperken!
- Te koop: 13 ha natuurgrond bij stuw Galder en nieuwe fietspad in Markdal-zuid. Via provinciale GOB. Gunning eind januari. Kwaliteit van beheersplan is doorslaggevend.
- Nu ook individuele verwerving natuur via Natuurfonds Brabant van Brabants Landschap. Een mooi Sinterklaas cadeau? Zeven Euro per vierkante meter, ook voor de Baronie en dus Markdal.
- Land van Ons beheert inmiddels twee locaties in Brabant. In Halsteren en Udenhout, waar duurzaam geboerd gaat worden. Daarmee is dit particuliere initiatief met veel zeggenschap voor deelnemers actief in alle provincies. Nu nog inzoomen op het Markdal? Waar overheden het laten afweten, maken burgers het verschil!
- Slordigheidje? Betonmortel dreef vanaf de Duivelsbrug Breda in. Bij reparatie van verzakte brug. Waterschap zoog vieze drijvende laag op. Lijkt snel hersteld. Net zo snel als voor de waterkwaliteit van de Kader Richtlijn Water?
- Brussel (EU) dwingt minder mest en fosfaat in landbouw af. Vreemd, hebben we de EU nodig om ons water weer gezond te maken? Nederland was toch - omdat we het putje van Europa zijn - de pleitbezorger van een Europese regeling? Met de KRW als succes en NL slechtste jongetje van de klas?
- Ongebruikte stikstofruimte in vergunningen voor stallen worden door Provincie Brabant ingenomen. Anders wordt ‘latente’ lege ruimte opgekochte en elders ingezet. Dan méér Stikstof uitstoot in plaats van minder!
- Vogels. Merkske: vier Grote Gele Kwikstaarten, helaas overgevlogen (Helmut van Peldt). Gilzerwouwerbeek: zes Wintertalingen (Aad en Ria). Markdal: bijzondere Kokardezaagbek. Leefgebied is Alaska-Canada. Uitzonderlijk soms als dwaalgast hier. Vermoedelijk toch ontsnapt uit privé volière. In ieder geval met grote witte kap en mooi om te zien! (Ria Lambregts).