2-1-2025
Altijd weer mooi om terug te blikken. Welke momenten in 2025 waren het memoriseren waard? Als bestuurslid van Markkant, tevens van de BromN-groep (Bomen, Ruimtelijke Ordening, Milieu en Natuur) ben ik vooral geïnteresseerd in wat we met onze activiteiten in procedures hebben kunnen bereiken. En voor mijn gevoel springt een geval er nadrukkelijk uit.
Het gaat om de bouw van een villa in de Wolfslaarbuurt, waarvoor op 8 december 2023 een vergunning was verleend door Burgemeester en Wethouders van Breda. In die vergunning was er vanuit gegaan, dat het feit, dat de bouw op natuurgrond (zg. Natura 2000 gebied) géén belemmering vormde. Tegen het besluit van het college van de gemeente gingen we (dat zijn de BromN-groep en een aantal milieu- en natuurorganisaties, zoals De Groene Koepel, Markkant met IVN Mark&Donge) in beroep bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Die het beroep in een uitspraak van 16 mei 2024 ongegrond verklaarde. De BromN-groep en de andere milieuverenigingen besloten toen in hoger beroep te gaan. En in afwachting daarvan de voorzieningenrechter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State te verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, die inhield de vergunning te schorsen totdat op het hoger beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak was beslist.
Lang verhaal kort. De voorzieningenrechter van de Afdeling vond dat het college niet voldoende motiveerde waarom bouwwerken in de ecologische verbindingszone (EVZ) langs de Bavelse Leij kunnen worden toegestaan. De gemeente haalde, zoals wel vaker gebeurde in 2024, een geweldige zeperd. Dat zou wat worden als het hoger beroep zou dienen bij de bodemprocedure op een zitting op 24 september 2024 in Den Haag.
Maar het is er niet van gekomen, zeer tot opluchting van het gemeentebestuur, mag ik aannemen. Wat gebeurde er namelijk? De houder van de geschorste vergunning meldde zich bij de milieuclubs die in beroep waren gegaan, was overtuigd van het natuurbelang om de ecologische zone vrij te houden en kwam met voorstellen die ertoe zouden leiden dat bebouwingen die binnen de EVZ lagen, zouden worden verplaatst naar buiten de EVZ! De verdere inrichting zou worden afgestemd met ecologen van waterschap en gemeente. Er zou een wijziging van het bestemmingsplan komen. De gehele EVZ zou worden omgezet naar natuurbescherming via het omgevingsplan. Daartoe was medewerking van het gemeentebestuur nodig, die deze maar al te graag verleende. Want hiermee werd nog langer procederen niet meer nodig. Het hoger beroep werd ingetrokken.
Wat leerden we nu van deze casus?
- Gemeenten lappen bij hun besluiten de milieuregels nogal eens aan hun laars.
- Alertheid van natuur- en milieuclubs die hiertegen in beroep gaan leidt tot rechterlijke beslissingen die gunstige zijn voor natuur en milieu.
- Als de overheid het er bij laat zitten, blijken particulieren in samenspraak met wachters voor natuur en milieu goede resultaten te kunnen bereiken.
Ik denk dat meer overleg tussen natuur- en milieuclubs enerzijds en particulieren die milieu bedreigende activiteiten ondernemen wel eens een goede aanvulling zou kunnen betekenen op de taak en functie van de milieubeschermende overheid. Het recht (advocaten en rechterlijke macht) spelen daarbij een belangrijke ondersteunende rol.
Marius Aalders – natuur- en milieuvereniging Markkant
Dank aan Dorien, die nu ruim vier jaar bevlogen en trouw bijdragen geschreven heeft. Met haar grootste wens dat de Vlechthaag door het Markdal er gaat komen. Laten we daaraan werken! En nu voor het debuut van Marius Aalders gezorgd heeft. Dank en welkom bij de deze dubbele jaarwisseling!
Markandalletjes
- Nu ‘wattig’ weer onder een grijze wolkendeken. Lengen der dagen nog onzichtbaar. Vorig jaar deze tijd hoogste waterstand in Markdal ooit! Voorspelde extremen komen vroeger en vaker. Via Water Natuurlijk, Brabantse Delta, provincie, is Deltacommissaris aan het werk gezet voor extra maatregelen. Tegen droogte en wateroverlast is ‘uitdaging’. Klimaat wacht niet.
- Het jaar 2024:
- Begin 2024: het lulligste eerste voorval van 2024 noemt Nico Schapendonk in zijn BNdeStem column “het graven van een illegale sloot dwars door het Markdal”.
- Eind 2024: Unaniem stemde de Bredase gemeenteraad voor de EVZ visie, met tevreden wethouder Peter Bakker. Zes insprekers waren positief, maar wilden ook bescherming door goede vaarregels en begrenzing om juridische discussies (zie Marius Aalders hierboven) voor te zijn. Die wensen werden handig door de raad naar de toekomst verschoven. Maar wethouder Peter Bakker (ook nautisch beheerder) wil voor de zomer met vaarbeleid komen! Goed voornemen bij de jaarwisseling!
- Patrick Smans (D66) vroeg bevestiging van elektrisch fluisterboot varen vanaf 2030. Kreeg steun van D66, SP, PvdD, 50Plus en LPF. Maar die 13 stemmen legden het af tegen de 26 van (coalitie) fracties, om hun kruit droog te houden.
- Frisse start met IVN wandeling door Dorstse duizend ha SBB bossen, leemputten en natuur. Stuifzanden door duizenden legerpaarden. Standbeeld voor de geit als ‘koe van de armen’. Zondagmiddag 5 jan. 13u30-15u30. Aanmelden. Website IVN Mark&Donge.
- Knusse start bij zuiderburen met frisse lucht, prachtige natuur, goed gezelschap, bijzondere natuurwandeling en als bonus gezellige nieuwjaarsreceptie in Klapekster. Zondagmorgen 5 jan. 9u-12u30. Kolonie 41. Wortel (B).
- Markkant, Oergroen, Meer Bomen Nu, planten zo’n duizend voedselbosbomen: zomereiken, paardenkastanjes, ook fruitbomen met financiële steun van Markkant. Ruim twintig vrijwilligers leefden zich uit voor nieuw leven aan Moerstraat, Galderse Meren.
- Handtekeningenactie tegen ‘verdozing’ buitengebied start in januari. Behoudt het Groene Goud. Voorstel ‘nut en noodzaak’ bedrijventerrein en werkgelegenheid. 1600 schriftelijke handtekeningen nodig. Grote uitdaging! Dus iedereen werven! Info komt.
- Nog behaaglijk in poolstreken, dus weinig wintergasten, maar wel zag Ria Lambregts de Keep, het lichtere Roodborstje.
- Wortels in Breda. Zelfpluktuin. Na vele trieste teleurstellingen ziet Veerle Bruning dankzij bewonderenswaardige moed sprankjes hoop voor een werkbare akker ontstaan. Met ambtelijk nog ‘puntjes op de ‘i‘ te onderbouwen. Mogelijk besluiten wethouders in januari positief….. Mooier begin van 2025 is haast niet denkbaar !!!
Iedereen gelukkig, gezond, natuurlijk en duurzaam nieuw jaar gewenst.
Team Natuur rond het Markdal