18-4-2025

Vaak wordt voor de bescherming van het leefmilieu als argument gebruikt, dat wij onze kinderen niet mogen opschepen met de vernieling van de natuur en de verontreiniging van het klimaat. Burgemeester Paul Depla van Breda heeft daar een andere variant op gevonden: we moeten zorgen voor een gezamenlijke visie, zodat onze kinderen van een gezond economisch klimaat en voldoende werkgelegenheid kunnen genieten. Daartoe dient nu al voldoende ruimte voor bedrijvigheid te worden gecreëerd. Hij sprak die mening uit op 13 januari tijdens een succesvolle publieksavond in Kievitslaar in Effen.

Eerder op een gedenkwaardige avond in september besloten natuurverenigingen en belangengroepen gezamenlijk actie te gaan voeren voor een onderzoek naar nut en noodzaak van nog meer bedrijventerreinen op kwetsbaar natuur- en woongebied. Daartoe zou een burgerinitiatief worden gestart door Natuur- en Milieuvereniging Markkant, IVN Mark & Donge, de Groene Koepel, de West-Brabantse Vogelwerkgroep, en Adviesgoep BromN, samen met belangengroepen van burgers in de genoemde gebieden. Voor zo’n burgerinitiatief is een procedure nodig bij de gemeenteraad, waarvan de belangrijkste  voorwaarde is ten minste 1600 handtekeningen te verzamelen.

Op donderdag 10 april 2025 zijn die handtekeningen in de Trouwzaal van het stadhuis aan de Grote Markt aangeboden aan de vervangend voorzitter van de gemeenteraad Sven Planken. De voorzitter zelf, burgemeester Depla, was verhinderd. Het waren geen 1600, maar 4338 handtekeningen, in tien dozen. Met een dergelijk aantal nee-stemmers tegen meer bedrijventerreinen nabij de Trippelenberg, SteenakkerNoord, Bavel-Zuid en de Posthorenbij de Oosterhoutse weg, kan de gemeenteraad zich niet onttrekken aan een debat over de bestemming van dit “groene goud”.

Dorine Verheijden-Lels met handtekeningen voor Groene Goud van duizenden inwoners.
Foto Iris Blom/Stadsgroener

Het was Markkant-bestuurslid Dorine Verheijden-Lels die, aldus de verslaggever van De Stem, stelde dat er niets mis is met een gemeente die werkgelegenheid als beleidspunt heeft, maar het moet wel op de goede plek. Volgens haar ontstaat concurrentie met de ontwikkeling van commercieel vastgoed in het buitengebied in andere delen van het land en dan krijg je een race to the bottom. En hou dan nog maar eens de zo nodige natuur voor ons nageslacht over. Om maar niet te spreken van noodzakelijk terugdringen van de stikstof depositie.

Het is nu afwachten, hoe de gemeenteraad het debat voert over nut en  noodzaak van de vier geoormerkte bedrijventerreinen. Democratisch besluit zou zijn, dat lokaal belang hoger wordt gewaardeerd dan het algemeen belang van de economie, welk laatste belang trouwens niet eens goed gemotiveerd kan worden.

Marius Aalders  - Natuur- en Milieuvereniging Markkant

Roodkop (vrouwtje). Foto Ria Lambregts
Burgerinitiatief Groene Goud

Vervangend Raadsvoorzitter Sven Planken ontving ‘met dank’ de duizenden handtekeningen! “Ik ben ervan onder de indruk dat jullie dit te weeg gebracht hebben. Heel knap”. Agendacommissie zet nu behandeling met gemeenteraad in gang. Vanuit initiatiefnemers: “Iedereen heel erg bedankt!”.

Geef het Merkske een stem!

Dat is het onderzoeksvoorstel van de Partij voor de Dieren in Brabantse Delta. Is een nieuw fenomeen dat al op enkele plaatsen in Nederland en de wereld vorm krijgt. Zoals zelfs voor een rivier in Nieuw Zeeland. Heeft grote symbolische waarde. Nog koudwatervrees bij betuursleden Waterschap? Wel steun Water Natuurlijk, Natuurterreinen, e.a.    

Markandalletjes
  • Met de regenbuitjes direct een explosie van groen. Heel veel pinksterbloemen. Zichtbaar resultaat van nieuwe beleid van maaien, afvoeren, verschralen en absoluut géén kunstmest gebruik.
  • Bij Spinolaschans in Lage Vuchtpolder stond vrouw gespannen in boom te turen. Benieuwd gevraagd ‘iets te zien?’ Even stil …. “Ja mijn eerste Blauwborst !!!” Het geluk straalde van haar af!
  • Paas vogelstadswandeling. Met Willem Veenhuizen. 20 april. 7u.  Start: hoek Paul Windhausenweg/Gen Maczeckstraat. (bij Tank). Breda. Graag aanmelden. Westbrabantse Vogelwerkgroep.
  • Paaswandeling ‘Nattigheid in de Kolonie’. Functie van water vroeger en nu. Zondag 20 april. 14-16u30. Natuurgids Drej Oomen. Bezoekerscentrum Vallei van het Merkske (De Klapekster). Kolonie 41, Wortel (B). Natuurpunt Markvallei.
    'gewone' paardenbloemen met nectar als levensbelangrijke brandstof voor vroege hommel- en bijenkoninginnen!
  • Ria Lambregts zag eerste Koekoek in Markdal. Ook eerste Kleine Karekiet, laat die zijn nest maar ‘Koekoek-vrij’ houden! Nestkastjes bij IJsvermaak worden ook benut.
  • Voor het eerst ooievaars op nestpaal bij Flodderdreef. Als dank voor natuurgebied van Bart en Sanne.
  • Jos Brouwers: Kleur-inclusiever! Als je je verdiept in vogelnamen kom ik op een punt dat ik wat kleur mis. We hebben kleurrijke vogelnamen als: Roodborst & Blauwborst, Gele kwikstaart & Witte kwikstaart. De Bonte vliegenvanger en Grauwe vliegenvanger vind ik niet op kleur! De Blauwe kiekendief dan weer wel en ook de Bruine kiek. O ja, we hebben Rode Wouwen en Zwarte Wouwen. En Groene, Zwarte en Bonte spechten. We hebben zelfs een Goudvink en een Koperwiek en een Geelgors en een Zilverreiger. Maar waar is het Oranjekopje of Oranjekop?
    Ja ik ken de vlinder Oranjetip, doet zijn naam eer aan gezien de oranje vleugelpunten. En ik ken de vogel Zwartkop. Het mannetje heeft een zwart ‘petje’ en het vrouwtje heeft een oranje ‘petje’. Mogen we haar misschien “Oranjekop” noemen? Ik wens jullie kleurrijke waarnemingen toe.
  • En voor ieder fijne voorjaars Paasdagen!

Joop van Riet – natuurgids IVN Mark&Donge