8-5-2025
Kom horen en kijken in natuurgebied Wouwerbeek! Ik kwam als lid van Flora en Faunagroep op vliegveld Gilze-Rijen zag en hoorde daar regelmatig een populatie boomkikkers, die het daar erg matig deden. Doordat er geen uitwisseling was met boomkikkers uit andere poelen werden deze genitief steeds zwakker door inteelt. Nu zijn er na enkele jaren in ons natuurgebied in Bavel veel gezonde boomkikkers.
De kikker is heel eenvoudig van andere inheemse soorten te onderscheiden door de gladde huid en de egale lichtgroene kleur op zijn rug, en witte buik met ogen van geel tot oranje. Het is de enige soort in heel de Benelux die hechtschijven, kleine schijfvormige structuren heeft aan de tenen en vingers, die doen denken aan zuignappen. Bij het klimmen in bomen speelt de buikzijde ‘n belangrijke rol, door het slijmlaagje aan de buikhuid blijft de kikker beter plakken! Mannetjes worden ± 3 a 4 cm lang, vrouwtjes zijn gemiddeld wat langer ± 4,5 cm.

De natuurlijke biotoop moet bestaan uit een poel met stilstaand water en visvrij zijn omdat anders de eitjes en larve door de vis worden opgegeten. De boomkikker is niet erg kieskeurig maar heeft wel een kleinschalig agrarisch landschap met hagen, houtwallen, weilanden en bosranden en schoon water met een niet te hoog zuurgehalte nodig.
De boomkikker is als alle amfibieën koudbloedig en zit het grootste deel van de dag doodstil op tak of blad. Braam heeft zijn voorkeur en zit daar goed gecamoufleerd en verschalkt zo met zijn lange tong vliegende insecten. ‘s Nachts als er gefoerageerd wordt is de kikker actief. De voortplanting vindt plaats van april tot juli mannetjes zijn in die periode vaak op de grond of in het water wachtend op ’n vrouwtje hierbij luidruchtig kwakend krek-krek-krek. Als twee mannetjes elkaar te dicht naderen maken ze een ratelend geluid. Alleen de mannen hebben ‘n kwaakblaas en ‘n geelbruine tot grijs geplooide keel die kan zeer ver worden opgerekt en is dan bijna zo groot als de kikker zelf. Het mannetje klemt zich vast aan het vrouwtje, als zij in het water eitjes afzet 200 tot 1400. In klompjes van 5 tot 50 stuks, bevrucht hij die eieren. Deze zijn lichtbruin aan de boven zijde en witgeel aan de onderzijde.
De vrucht ontwikkelt zich snel en het stadium tot embryo kan al na drie dagen zijn voltooid, waarna de larven uit de eieren kruipen, water temperatuur moet 17 tot ruim 20 graden zijn!
Boomkikkers beginnen tussen augustus en oktober met de voorbereidingen voor hun winterslaap, in muizen- of konijnenholen, holle bomen, strooisellaag, boomwortels e.d.
Deze prachtige boomkikker is zo afwijkend aan onze bruine en groene kikker, daar moeten we heel zuinig op zijn. Nee dat is niet genoeg, wij zullen met ons allen zijn leefomstandigheden moeten waarborgen en uitbreiden, maar niet alleen voor deze boomkikkers maar voor heel de natuur en het landschap om ons heen!
Ad van de Laar – IVN natuurgids gids Mark&Donge
HOERA, EEN NIEUWE AKKER voor Veerle’s Wortels in Breda!
Misschien nooit meer gedacht, maar vasthoudend – soms tegen beter weten in – en alle tegenstand overwinnend is het Veerle en haar honderden medestanders toch gelukt om een nieuwe plek te vinden voor de gezamenlijke zelfoogstuinderij! Iets verderop aan de Koekelberg. Net buiten de formele natuurgebieden. Maar juist variatie en kleinschaligheid zijn de succesfactoren voor de natuur. Zo kan elke soort zijn kans grijpen.
Ook dank aan de bestuurders van Waterschap, Provincie en Breda die uiteindelijk de goede duwtjes gaven! Vrijdag is de pacht ingegaan, compost is gereden, het land geploegd, de uitjes gepoot, bietjes, worteltjes en boontjes gezaaid. Had veel voeten in de aarde, nu handen IN de aarde en vruchten van het land. Uitzicht op het Markdal waar de Koekoek juicht!

Markandalletjes
- Kastanjebomen showen hun toortsig bloeiende kaarsen aan zonnig voorjaar!
- Ulvenhoutsebos voorjaarswandeling. In mooie maar bedreigde Natura 2000 gebied. Heel drassig, daardoor nooit ‘ontgonnen’. Door stikstof uit landbouw, etc. zeldzame voorjaarsboeiers als Witte Rapunzel, Knikkend Nagelkruid en Bosanemoon ernstig bedreigd. Reddingsacties zijn gestart, maar moeilijk. Zaterdag 10 mei 13.30-15.30. Met IVN natuurgidsen. Aanmelden via website IVN Mark&Donge.
- Natuurverkennerstocht: Vroege vogelwandeling Merkske. Zondagmorgen 11 mei. 6u-10u. Koffie na. Kans op Nachtegalen in Halse Beemden. Natuurpunt Markvallei. Start bezoekerscentrum Vallei van het Merkske (Klapekster). Kolonie 41. Wortel (B).
- Horeca Breda wil door met Hard Cups! Stelt verbeteringen voor. Succes voor nmv Markkant na vele pittige acties. Via statiegeld drastische afname plastic afval bij festivals, carnaval, etc. Gezond verstand, duurzaamheid en volhouden geeft resultaat!
- Breda krijgt eerste ecoduct over zuidelijke rondweg. Van autoweg naar fietsstraat geeft ruimte voor groenpassage bevers, otters, vossen en nog meer. Laat de eerste niet de laatste zijn!
- Eerste kano’s hebben nieuwe deel Mark (hoogwatergeul) getest. Kanogoten met borstels in stroomdammen functioneren goed!
Nieuwe kanogoot met stuwborstels doet het goed - Ria Lamberts zag vrouwtje Koekoek bij Merkske. En deze was bruin! Dat bestaat dus ook! Iris van der Vlerk zag IJsvogel bij de Mark. Op ooghoogte, van haar dan! En per 1 mei gaven de Blonde d’Aquitaines van gebr. Brouwers het Markdal van Bieberg tot Markweg weer zijn gezicht. En er is nog veel meer te zien…..
Joop van Riet – natuurgids IVN Mark&Donge