Boomstam Henk - NatuurWijzer - IVN-gids Mark&Donge 25-1-2024

Naar buiten met de kinderen blijft een feest. Bij bijna elke groep die ik mee mag nemen, komen er mooie uitspraken en gedachten uit. Ik vergeet veel op te schrijven maar heb er toch weer een aantal weten te ‘sparen’ Hieronder een kleine bloemlezing:

Bij een paddenstoel die is omgevallen hoor ik een uitroep: Die ligt onderstekop, je ziet de strepen!  Ik heb het gehad over de aardappelbovist. Even later komen we er weer eentje tegen en een meisje heeft het in haar verhaal naar een klasgenootje over een “aardappelpotvis”…  We hebben een gevonden slak goed bekeken; de sprietjes, zijn ‘mondje’, het huisje en zijn slijmerige onderkant door hem op een glasplaatje te laten wandelen. Later hoor ik het volgende gesprekje: “die slak is wel langzaam.” en “dat ben jij ook hoor! Als je met je huis op je rug loopt!”

We hebben paardenbloemen gevonden en de kinderen blazen een paar leeg. Meester kijk. Deze paardenbloem maakt wel 20 nieuwe bloemen in één blaas!  We lopen door het bos en op een open plek zien we dat de lucht er een beetje dreigend uit ziet. Waarop een jongetje zegt: “het is wel bewolkelijk, hè?”  Struinend door het bos komen we natuurlijk smalle paadjes tegen. Ik hoor een jongetje tegen zijn vriendje zeggen: “zullen we rechtdoor, ik wil dat paadje beleven!”  Ook mijn dochters dragen graag bij aan de mooie uitspraken: Als je ’s ochtends wakker wordt van een alarmpje dan is dat een “wakkertje” i.p.v. een wekkertje.

Of tijdens een wandeling bij de Asterdplas als de nieuwe sportattributen zijn geplaatst:  “kijk papa, een spiertuin!” (i.p.v. een speeltuin).  Een activiteit die ik wel eens doe noem ik hemelogen. De kinderen lopen in duo’s, eentje met een spiegeltje voor zijn neus zodat die de boomkronen kan bekijken. De ander begeleidt en zorgt dat de kijker niet valt. Vol verrassing roept een kijker na zijn wandeling: “het lijkt wel een Vie-Ar - bril!” (VR: Virtual Reality).  Na een uitleg over bloempjes, meeldraden en stampers vraag ik of iemand weet hoe de gele korreltjes heten die van de meeldraden afkomen. Vertwijfeld zegt een stoere bink: “stampersgeel?!”  Ik doe een raadspelletje met de kinderen: het is een dier en heeft 6 poten… “een insect!” Goed zo, het heeft mooie, gekleurde vleugels… “een vlinder!” Weer goed! Wat voor een vlinder zou het kunnen zijn? Ik verwacht dan als een van de eerste antwoorden een dagpauwoog, geeltje of koolwitje maar nee hoor: “een gehakte aureLIA!, met de klemtoon op ‘li’.

“Gehakte AureLIA” in armlastig biotoop. Foto Henk Wanders

 

We lopen langs een weide en een meisje zegt: Ik ruik koeien. Ik vraag haar wat ruik je dan? Ze zegt: “ik ruik iets zachts…”. Ik maak wel eens grappen en grollen over dingen in de natuur en nadat ik weer een goed verhaal heb opgedist zegt een meisje: “dat is niet waar, hij kletst uit zijn baard!”

En met deze uitspraak laat ik u achter. 2024 is begonnen. Weer een nieuw jaar voor nieuwe uitspraken, nieuwe kansen in een mooi wit begin!

Illegaal gegraaf in Markdal-natuur herstellen?

Fractievoorzitters Ron du Jardin (Water Natuurlijk) en Peter von Meijenfeldt (Natuurterreinen) stellen kritische vragen aan waterschapsbestuur. Er is privé gegraaf in natuur van Markdal. Gebeurt dat met vergunning? Ondergraaft eigengereid sloot graven graven Waterschapbeleid van ‘water vasthouden’? Wordt nieuwe natuur beschadigd? Treedt het waterschap samen met Breda en Provincie op? Komt herstel ten laste van de veroorzaker? Markdal- en natuurverenigingen vroegen al bij Breda om handhaving. De fractievoorzitters vragen om preventief optreden. Voorkom navolging van dit foute gedrag voor eigen erf. Natuur is geen privébezit maar in ieders belang.

Sneeuw - eventjes - bij Klokkenberg

 

Markandalletjes
  • Natuur laat zijn variaties zien. Hoogwater, ijs, sneeuw, regen, dooi, wind en zon. Vogels laten zich meer horen. Dagen zijn al zo’n 100 minuten gelengd, en dat telt!
  • Dit weekend tuinvogeltelling (zie website). Gewoon half uurtje binnen op vrijdag-zaterdag-zondag. Blijft de huismus in de Rode Lijst van bedreigingen? Tellen samen en met (klein)kinderen? Leerzaam en leuk!
  • Provincie handhaaft afschietvergunning Knobbelzwanen! Bezwaren van o.a. WBr Vogelwerkgroep genegeerd. Hoe verder?
  • Buiten: knotten van wilgen. Zaterdagmorgen 9-13u. Fietspad langs de Mark. Bij Duivelsbrug. Goed voor het landschap en frisse neus. Belangstelling? Kom kijken! Helpen mag ook. WBr Vogelwerkgroep en IVN Mark&Donge.
  • Opfris Vogelwandeling in Zaartpark. Om kennis bij te spijkeren. Zondagmorgen 28 januari. 10-12u. Gratis, wel aanmelden. Via website IVN Mark&Donge.
  • Merkske. Meerle en zijn echte dorpsleven. Historicus Meerlenaar Guy Muësen verhaalt. Vrijdag 2 februari. 20u. Klapekster. Kolonie 41. Wortel (B). Natuurpunt Markvallei. Gratis.
  • Sportieve opschoonactie:  schone singels en oevers. Zaterdag 27 januari. 10-12u. Veilingkade 8. Breda. Natuur en Milieuvereniging Markkant. Milieudefensie.
  • Vogels: tel ze!
Blijft huismus nog steeds als bedreigd in Rode Lijst?
Foto Ria Lambregts