Marcel Elshout, Imker, IVN Natuur- en Biesbosch-gids 20-6-2024

Ondanks  regen, storm en onweer blijken bijen echte diehards. Het mogen en moeten zelfs, zit in hun evolutionair patroon, ze gaan zwermen. Ze gaan gezamenlijk de buitenwereld opzoeken voor een nieuwe plek, een nieuwe ontdekkingsreis. Eigenlijk zijn  honingbijen bosbewoners, en als ze in een zwerm hangen gaan ze vandaar via verkenners op zoek naar een geschikte huisvesting, een holle boom is natuurlijk ideaal, maar die zijn in het hier en nu, niet zo maar  voorhanden. Een imker kan daarom ook voor huisvesting zorgen. In onderhavig geval een grote kast, vanwege de grootte van het volk. Het is begin juni, dus is de linde in verschillende gradaties drachtboom, samen met veel andersoortige bloemen en zijn de bijen in aantocht. Zij allen vragen als waardbloem om aandacht en lokken met hun stuifmeel en nectar.

Bijen, vlinders, zweefvliegen en tal van andere insecten hebben een evolutionair  gegroeid   boeiend pact met de bloemen gesloten, tot beider  voordeel. Ze verlokken en verleiden elkaar, waar ze beiden een vruchtbaar resultaat uit halen. Ik wens alle bloembezoekende insecten  veel nectar en kleurrijke pollen toe. En alle gastvrouwen en gastheren, die deze  bezoekers willen en mogen verwelkomen een leuk onderonsje in hun gezamenlijke avontuurtjes, en dat wereldwijd, per slot van rekening wonen we in een geglobaliseerde wereld, wat dat dus dan ook moge zijn.

Biesbosch meisjes met kleurrijk bloemen palet. Foto Marcel Elshout

Ook Sofie, Noortje en Mijntje, die ik als Biesboschgids, tegenkwam op het bruggetje van Sint Jan stralen deze blijdschap op hun manier uit met het tonen van hun prachtige creatief  samengestelde  bloemenarrangementen. Wat een rijkdom, als je daar zomaar zo van kunt genieten en deze op hun manier kunt uitstralen. Drie dames leuk, dat ik  jullie daar heb mogen ontmoeten, en bedankt voor het laten zien van jullie  bloemrijke creaties!.

4e Big Jump in 2014. Te Meerseldreef. Initiatief Natuurpunt Markvallei.
Markandalletjes
  • Zon heeft midzomerse kracht, als de wolken willen! Toch een belofte voor wat er nog gaat komen?
  • Big Jump komt op zondagmiddag 14 juli bij Landgoed de Klokkenberg. Nu ook in Nederland: jaarlijkse Europa brede actie voor schoner en gezonder rivierwater, ook in de Mark. Nog steeds te veel nurdles en kunstmest. Initiatief Vereniging Markdal en Belgische Natuurpunt Markvallei, samen met Landgoed Klokkenberg en Ulvenhout Leeft. Ook een spetterende boodschap afgeven? Noteer, kom en spring mee!
  • Ontbrekende Waterbrief over EVZ langs Bavelse Leij (Klein Wolfslaar) werd opgevraagd door Adviesgroep BromN. Brabantse Delta wil ook 25 meter vrije ecologische verbindingszone, net als natuurverenigingen.
  • Brabants Zeisteam in oprichting oefende in de beemden van het Merkske. Met ervaren zeisinstructeurs van Natuurpunt Markvallei. Om volgend jaar ‘internationaal’ aan het zeistoernooi van Markvallei mee te doen. Ook belangstellend naar ambachtelijk zeisen? Laat maar weten.
  • Zomer kwartaalblad Puur Natuur meldt dat Natuurmonumenten natuurgebieden wil uitbreiden met ruimte voor recreatie. In het Markdal komt zo’n 100 ha natuur erbij, dus ook meer ruimte voor natuurbelevende recreatie? In plaats van geruchten om bestaande routes op te heffen? Puur Natuur komt gelukkig ook in Roosendaal op regionale NM werkkantoor.
  • Vlinderexcursie KNNV. Zaterdagochtend 22 juni. 10u30-12u30. Vertrekplaats. Zie website KNNV Breda.
  • Natuurwandeling Dorst: Van kwekerij naar landschapstuin. Toon Thielen toverde traditionele kwekerij en tuincentrum in 20 jaar om tot natuurlijke tuin door grond terug te geven aan de natuur. Nu gezonde planten, bomen, bloemen , poelen en vijvers zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Zaterdagmiddag 22 juni. 13u30-15u30. Met informatie kraam voor en na. Aanmelden website IVN Mark&Donge.
  • Midzomerfeest Voedselbos Gilze Rijen. 22 juni. 10-17u. Vruchten plukken. Kinderactiviteiten. Stropop maken. Zomerkrans. Hapje en drankje. Parkeren bij Warande 92a.
  • Blikvangers op Bleeke Heide: drie Lepelaars (Peter van Hoek), Zomertaling, vier Ooievaars, Regenwulp baltsend (Erik-Jan Beenackers), vijf grote Zilverreigers (Reinier van Loo). Merkske: Zes Wulpen (Stijn Leestmans), vier Wielwalen, baltsende Nachtegaal en jong (Ted Overmeer). Markdal: Goudhaan (Maurice Peters), Scholekster (Kees Kammeraat), twee Gierzwaluwen, IJsvogel (Jarek van Houten), twee Grote Gele Kwikstaarten, Klokkenberg meander (Jeroen Stoutjesdijk).

Joop van Riet - Natuurgids IVN

Aspirant Brabants Zeisteam bij de zeisles van Natuurpunt Markvallei.
Fotografie ©www.fotovanhuffel.be