Boomstam Henk Wanders, NatuurWijzer, IVN-gids Mark & Donge 14-3-2024

De lente ontluikt. Frisgroene bladknoppen, sneeuwklokjes, krokussen en narcissen in een waterig zonnetje, met een stiekem guurder oostenwindje dan je op het eerste gezicht verwacht. Met groep 8 op stap. Ook daar ontluikt van alles. Van kind naar puber, hormonale veranderingen zijn te horen en te zien. En zeker ook te ruiken na een dag in de klas. De juf is blij dat ze een dag naar buiten kan met haar groep 8.  Ik neem de klas mee naar het Markdal. We hebben een technische dag vandaag. De Mark meandert. Het water stroomt, overal even snel? Is het overal even diep? Hoe troebel is het water eigenlijk? En hoe meten we dat? Welke invloed heeft dat eigenlijk?

De vragen zie ik in de ogen door de hoofden schieten. Zeker omdat mijn tas vol zit met knutselspul en een paar jongens om de beurt de vier meter PVC-pijp dragen. Wat gaan we daar toch mee doen? Nadat we over het witte bruggetje bij Landgoed Nuwenhuys links af zijn geslagen, komen we bij het kruispunt met de beukenbomen en het bankje. Tijdens de wandeling is de aandacht verschoven naar een kauw die uit een holte in een oude beuk is gekropen. Een oud spechtennest in een andere beuk en allerlei ander sporen. Eerst maar even uitrazen op de open plek, tassen bij de bank en het spel is al begonnen. Geeft mij mooi de tijd om het knutselmateriaal uit te stallen. Natuurlijk wekt dat al gauw de interesse. Waarom heeft u oude Cd’s meegenomen? Wat gaan we met die stiften doen? En dat touw? En een doos met grote moeren?! Wat moet je daar nou mee? We gaan een Secchi-schijf maken, zeg ik. Het antwoord roept meer vragen op dan dat het verduidelijkt, zie ik lachend.

Knotten in het zicht van de Klokkenberg

 

Inmiddels hebben meer kinderen het materiaal ontdekt en ik roep de laatste paar er ook bij. Ik leg uit dat we de CD in 4 kwarten gaan verdelen en de twee tegenoverliggende kwarten gaan we inkleuren, de andere twee niet. Daarna knopen we een moer als gewichtje aan het uiteinde van een stuk touw, schuiven de CD, met de ingekleurde kwarten naar boven, over het touw. Dan leggen we om de 10cm een knoopje. Dat doen we 10 keer tot je ongeveer een meter touw in knoopjes hebt ingedeeld. Natuurlijk mag je de knoopjes ook kleurtjes geven. En wat gaan we er dan mee doen, meester?

Als alle Secchi-schijven klaar zijn lopen we naar de stuw en dan gaan we kijken hoe troebel het water is. Aan beide kanten van de stuw. Ik leg daar uit hoe we dat doen. De klas verdeelt zich in een paar knutselgroepjes en al gauw zijn ze aan de slag. Ook bij deze activiteit zie ik weer mooi de verschillende vormen van samenwerking en de voor- en nadelen daarvan. Aan de ene kant de totalitaire dictatuur; een meisje vertelt heel duidelijk wat ieder groepslid moet doen en duldt geen tegenspraak. Al snel vormen zich de contouren van het eindproduct. De open democratie waarin in ieder lid zijn zegje mag doen is nog druk in overleg als een ander groepje al bijna klaar is. Uiteindelijk wordt ook daar begonnen en zoals gepland, loopt de bouw toch anders. Uiteindelijk heeft ieder groepje een mooi Secchi-schijf aan een paar meter touw. Het groepje dat het eerste klaar was heeft ook op de PVC-pijp een maatvoering aangebracht, dus we kunnen ook diepte gaan meten. Maar hoe meten we dan de stroomsnelheid? Roept een wakkere jongedame. Ik vraag de kinderen allemaal een takje mee te nemen van ongeveer de lengte van je onderarm. Wat we daarmee gaan doen houd ik nog even geheim tot we bij de stuw zijn. (wordt vervolgd).

Weer vrije aanvliegroute voor Steenuilkast

 

Markandalletjes
  • Ook het Markdal krijgt lentekriebels. Wandelaars, fietsers, SUP-pers, menners, ‘hand in hand stelletjes’, kleuren plots het dal.
  • Ulvenhoutse buurman staat er gekleurd op. Groef illegale sloot en dumpte grond op natuurperceel van Stichting Markdal). Rekening voor herstel gaat naar buurman. Toch beter ‘een verre vriend’?
  • Gegidste IVN Natuurwandeling Aa of Weerijs. Natuur langs de herstelde beek. Zondag 17 maart. 13u30-15u30. Aanmelden via website IVN Mark&Donge.
  • Lentewandeling oude gebouwen in nieuwe natuur. Wortel Kolonie der Weldadigheid. Zondag 17 maart 14-16u. Wortel (B). Kolonie 41. Natuurpunt Markvallei.
  • Knotseizoen afgesloten bij nieuw privé natuurperceel aan zuidelijke Koekelberg. Knotters van WBr Vogelwerkgroep en IVN Mark&Donge met heerlijke erwtensoep van Martje en Ruurd voldaan huiswaarts. 
  • Maandagavond 18 maart 20u presentatie Gebiedsvisie Strijbeek. Concept visie met kansen voor wonen en natuur. Werkgroep presenteert de visie. Is uitwerking van initiatief Vereniging Markdal en provincie. Wethouder Eric Daandels aanwezig. De Leeuwerik – Galder. Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Knotseizoen afgesloten bij nieuwe privé natuurgrond aan zuidelijke Koekelberg. Knotters van WBr Vogelwerkgroep en IVN Mark&Donge werden verwend met heerlijke erwtensoep van Martje en Ruurd, dus voldaan huiswaarts.
  • Veel terugkerende Kraanvogels over oostelijke Brabant, maar ondanks oostenwind nog niet hier verzeild. Nog geen ooievaars op SBB nest in Markdal, wel klepperend stel op nest bij kinderboerderij Wolfslaar. Dat is lente!

Joop van Riet – natuurgids IVN Mark&Donge

Wilgenkatjes met stuifmeel en nectar als bijenbrandstof