Aad van Diemen – natuurgids IVN Mark&Donge 12-4-2024
In 2023 is er onder redactie van twee Bredanaars een leuk boek over stadsplanten verschenen onder de titel ‘Stad en Plant’. In deze rubriek is daar nog geen aandacht aan geschonken. De redacteuren Erik van der Hoeven en ondergetekende, hebben naast de redactionele inleidingen op de hoofdstukken, ook inhoudelijk qua tekst en foto’s een bijdrage geleverd, zodat het boek een stevig Bredaas stempel heeft.
Toen we in Breda, zo een tien jaar geleden, de stadsplanten begonnen te tellen stond de teller op ongeveer 1100. Eind 2023 is dit aantal 1425. Elk jaar komen er dus ongeveer 30 nieuwe planten bij. De centrale vraag in het boek ‘Stad en Plant’ is: hoe komen al die zeer uiteenlopende planten in de stad terecht en hoe vinden ze hun plek?
In een achttal hoofdstukken wordt daar licht op geworpen. Mensen gooien pitten weg van vijgen en dadels, morsen zaadjes van tomaten. Daar groeien planten uit als ze op een goede plek vallen. Er zijn ook tuinstortoverlevers. Overbodige planten belanden soms in plantsoenen, bermen en beginnen daar een tweede leven. Planten ontsnappen uit tuinen en van sedumdaken. De stad heeft een afwisselende omgeving. Er zijn gazons, brandgangen, plantsoenen, oude muren, vijvers, singels met kaden, bermen en veel kleine tuinen, enz. Dat zijn allemaal verschillende milieus voor planten. Deze plekken verschillen in hoeveelheid licht, warmte, vocht. Ook de grondsoorten zijn divers. Er wordt van alles afgegraven en aangevoerd. Omdat er pekel gestrooid wordt, zien we opeens kustplanten in de stad die bestand zijn tegen zeezout en dus ook tegen pekel. Kortom de stad biedt veel afwisselende plekken: voor elke plant wat wils.
Sinds een jaar of 20 onderscheiden plantkundigen een apart plantendistrict: het urbane district. Dit is het stedelijk milieu. Dat wordt gekenmerkt door een hogere gemiddelde temperatuur van ongeveer vier graden in kleine steden, oplopend tot acht graden in grote steden. Dit wordt veroorzaakt door de hoeveelheid steen, die er vooral voor zorgt dat het ‘s nachts veel warmer is dan in het buitengebied. Steden zijn ook droger door de snelle afvoer van hemelwater. Dit alles heeft tot gevolg dat planten uit warmere streken zich in onze steden goed thuis voelen. Bloemen uit de subtropen en vooral uit de landen rond de Middellandse Zee zoek je in de Nederlandse stad.
Dit alles en meer in ‘Stad en Plant’. Recensies spreken van ‘makkelijk leesbaar’, ‘met humor’ en ‘je gaat je omgeving met andere ogen zien’.
Presentatie 26 april 10u Boekhandel van Kemenade & Hollaers
Erik en Aad presenteren en signeren op luchtige wijze hun boek op vrijdagmorgen 26 april van 10-11u bij gastheer boekhandel van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 52, Breda.
Markandalletjes
- Lente overal. Kikkervisjes in kleuterklas van Juffrouw Sandra. Kinderen geven namen…
- Weidevogel excursie Zonzeel. Mathilde Marijnisse. Vogelreservaat SBB. Zondag 14 april. 8-11u. Start Zoutendijk-Lange Reeweg. Hooge Zwaluwe. Aanmelden via
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . - Landgoederenwandeling Hondsdonk en Valkenberg. Oude bossen met voorjaarsflora. Zondagmorgen 14 april. 9u-12u30. Met IVN natuurgidsen. Aanmelden: website Mark&Donge. (nu 550 leden!).
- Fietstocht nieuwe natte natuurparel Weimeren. Tussen Prinsenbeek en de Mark. Zondag 14 april. 13u30-16u. Volop in ontwikkeling. Start: Jachthaven de Turfvaart, Westpolderpad 6, Etten-Leur. Aanmelden via website IVN Dintel en Marklanden.
- Bleeke Heide: Kuif-, Krak-, Slobeend en Zomertaling (Hans Diepstraten). Geoorde Fuut, zingende Dodaars en kwartet Grutto’s (Ria Lambregts) en twee Kluten (Sandra Aarts). Merkske: (eerste?) Koekoek (Frans Vermeer), Boerenzwaluw (André Oomen), Wulp, Zwarte Specht, zingende Nachtegalen (Laurie Rijsdijk), baltsende Veldlkeeuwerik (Ria Lambregts). Markdal: Zwartkop (Henk Eland), Groene Specht en Blauwborst (Harry van Vugt), Ooievaarsnest bij A58 bezet (Ria Lambregts).
Joop van Riet – IVN Natuurgids Mark&Donge