Boomstam Henk, NatuurWijzer, IVN-gids Mark & Donge 4-7-2024
Het is bijna Zomervakantie. De leerkrachten en kinderen leven er al naar toe. Nog een paar dagen naar school. Echt hard werken zit er niet meer in. De motivatie is ver te zoeken. Gelukkig kan de klas nog een dag naar buiten maar ook daar blijkt dat luisteren naar speluitleg of de kennis achter het spel moeilijk is. Dus ik hou mijn verhaaltjes kort zodat we snel en veel kunnen ‘spelen’. We hebben er inmiddels een flinke wandeling op zitten. We zijn dit jaar bezig geweest met biotopen. Eerst kort herhalen wat een biotoop ook alweer is. De voorbeelden schieten uit de monden en het is me snel duidelijk dat ze het nog goed weten. In de herfst hebben we het biotoop Bos onderzocht en bekeken, in de lente hebben we de polder onderzocht en nu met de warme zomerdagen gaan we aan de slag met de oeverrand van een poel.
Wat leeft er allemaal in, op en aan de waterrand. Terwijl de kinderen rondrennen, hutten bouwen en verstoppertje spelen leg ik mijn loeppotjes en zoekkaarten klaar. Ik roep de kinderen bij elkaar en leg uit dat we vandaag bij de poel gaan kijken naar de specifieke plantjes en diertjes die daar leven. We verdelen snel in groepjes en dan gaan ze aan de slag. Kijk eens goed welke verschillen je ziet met het biotoop bos dat je wat verder rondom de poel ziet. Al snel worden de plantjes gevonden; Er staat een Boswilgje een halve meter uit de waterkant met zijn voeten in het water en Pitrus groeit in pollen stevig langs de rand. Trots worden ook een paar schaatsenrijdertjes in de potjes aan mij getoond. Langzaamaan neemt de pret rond het water het over en een paar dames zijn, voorzichtig, op blote voeten dwars door de poel aan het wandelen en een paar hebben de kabelbaan ontdekt.
We hebben het rond deze poel wel gezien en lopen verder naar de Speelweide. Daar gaan we eerst een hapje eten. Uitdagend ligt daar de poel met zijn houten touwbaan te wachten. Na het eten is het natuurlijk even vrij spelen en al gauw zit de hele klas in de baan. Ik zet ondertussen de teiltjes en de schepnetjes klaar. Nieuwsgierig komt de eerste kijken. Mag ik met dat schepnetje spelen, meester? Maar natuurlijk! Ik laat zien hoe je het best met zo’n netje kunt scheppen zonder dat je modder en plantenresten mee schept. Bij deze poel gaan we ons wat meer richten op de diertjes die er leven. Al gauw volgt de rest van de klas en ik roep dat ze zich weer in groepjes kunnen verdelen over de teiltjes en netjes. Samenwerken is ook hier van belang dus omstebeurt met de netjes! De kinderen zijn los en de teiltjes vullen zich met allerhande waterdiertjes; larve van de geel-gerande watertor, bootsmannetjes, schaatsenrijdertjes, een posthoornslak en zelfs jonge salamandertjes en een nog een verdwaald kikkervisje worden gevonden. De verwondering klinkt van de teiltjes omhoog en ik kom mezelf te kort om overal op tijd bij te zijn en mee te kijken naar de bijzondere vondsten. En ook hier daagt het water uit en na een tijdje van verwonderend onderzoek ‘duiken’ de kinderen het water in. Het is een prachtige dag en kijk het glimlachend aan. Ondertussen tikt de tijd door en we moeten weer verzamelen. De dag loopt op zijn einde en we moeten op tijd terug zijn op school voor muzieklessen, voetbaltraining en huiswerklassen. We pakken onze spullen en lopen langs de poort richting de Mark. Als we langs de Staatsbosbeheerboerderij het pad langs de Mark opduiken, komt een boswachter nog even meewandelen. Trots vertelt hij over de Mark, de afzet van voedsel en de rijkdom aan planten en dieren die dat brengt. Als voorbeeld leert hij ons de Grote Ratelaar. Ondertussen neemt een Buizerd even poolshoogte en daarna lopen we snel verder. Moe en afgepeigerd komen we weer bij school aan.
Markandalletjes
- Big Jump, ‘te water voor proper water’. Zondagmiddag 14 juli. Om 15u. Vanaf Landgoed de Klokkenberg. Mee jumpen?
- 1200 Euro voor nmv Markkant voor hun Levensbos. Donatie van BredaWandelt.
- Nachtvlindernacht. Zaterdagavond 6 juli. 20-23u. Natuurtuin Oranjepolder. Domeinweg 9. Oosterhout. IVN Mark&Donge.
- Bavels nieuwe Gilzerwouwerbeek al twee nesten met jonge Kieviten. (Ria Voermans, Aad van Diemen).
- Veel regen moeilijk voor Ooievaarsjongen. Toch drie stuks op Hondsdonck (Martin Bos). Bij Gilzerwouwerbeek (Joke Oomen) en Wolfslaar elk een. Veel vogels nu druk met tweede leg.
- Bij Galder in de Mark nieuwe stroomdam en watersportsteigers. Het werk vordert lekker!
Joop van Riet – natuurgids IVN