Boomstam Henk – NatuurWijzer - IVN-gids Mark & Donge 22-6-2023

Een warme lentedag het bos in. Gelukkig! Uit de brandende zon, in de schaduw en onder het verkoelende bladerdak van de bomen. De kinderen van groep 3 zijn enthousiast en vragen al honderduit. Gaan we naar het veldje? Gaan we verstoppertje doen? Wat is dat? Wijzend naar een boomstronk met een rare paddenstoel. Na een rondje namen en het maken van de bosafspraken gaan we op pad. Bij het kruispunt vraag ik de kinderen of we het avonturenpaadje zullen nemen of de gewone weg. Natuurlijk het avonturenpaadje. We komen bij een open stuk en ik zet mijn tas bij de grote boom neer. De kinderen mogen hetzelfde doen. Ik zeg dat ik wat spullen klaar moeten zetten en vraag ze wat ze ondertussen kunnen doen. SPELEN! Vooruit vijf minuutjes, zeg ik met een knipoog naar de juf. Er valt een zonnestraal door de bladeren zodat het lijkt of dat plekje in de spotlights staat. Daar zet ik mijn kisten met loeppotjes neer. De eerste kinderen zien me dat wegzetten en vragen of ze er eentje mogen gebruiken. Tuurlijk, als ik ze heel en compleet weer terugzie. Dat is geen probleem. Als een vuurtje verspreid het zich door de groep dat er interessante potjes klaar staan. Uiteindelijk hebben alle kinderen er eentje. Ze zijn al druk op zoek naar bodemdiertjes. Ondertussen maak ik de arena klaar voor de grote race.

Bij IVN wandeling vijftig belangstellenden.
Toon Thielens tuincentrum omgevormd naar natuurparadijs.

Een paar jochies hebben een mierensnelweg gevonden en vangen mieren. Vol trots komen ze die laten zien. Tel de pootjes eens? Ingespannen wordt er in het potje geloerd; 1, 2, 3, 4, 5, 6 …. ZES! Heel goed. Zijn vriendje heeft ook een mier. Hoeveel pootjes heeft die dan? Ook zes. Hé, Hoeveel pootjes hebben twee mieren dan? Dat is makkelijk meester, dat zijn er twaalf. Ze gaan er gauw nog een paar vangen en komen weer terug. Nu heb ik 3 mieren meester. Goed zo, en hoeveel pootjes zijn dat dan? Als ware Einsteins wordt er weer geloerd en geteld… 15! Ik vraag ze hoeveel 1 mier er ook alweer had? En hoeveel hebben 2 mieren dan? Hardop komt het uit de mondjes 6 plus 6 is 12. En hoeveel hebben 3 mieren dan? Weer wordt hardop gerekend 12 + 6 is…. 18. Vol trots met het goede antwoord wordt er weer verder gezocht. Nu komt zijn vriendje mee. Ik heb ook drie mieren meester! Zozo, hoeveel mieren zijn dat dan opgeteld? 6, meester. En hoeveel pootjes hebben 6 mieren dan? Dat is een te grote uitdaging voor een dagje spelen in het bos en een van de jongetjes haakt af. Het andere ventje staat nog bedenkelijk te kijken en gokt; 35? Bijna en ik help hem door de som naar het goede antwoord. Hij gaat weer op pad en ik loop eens langs de anderen. Er is inmiddels een ziekenhuisje gemaakt voor gewonde vliegjes, pissebedden en een stervende mestkever, een asiel voor verweesde spinnetjes en andere kevertjes. Ik roep de kinderen bij elkaar met het afgesproken dierengeluid en vraag ze om in de kring om de grote cirkel heen te gaan staan. Zodra ik het zeg mogen de diertjes uit de potjes worden neergezet in de kleine cirkel, zo dicht mogelijk tegen de staf aan. En dan gaan we kijken welk diertje er als eerste uit de kleine cirkel is. Ik ben heel benieuwd of een spin met 8 poten sneller is dan een kever met 6 poten. Of een duizendpoot sneller is dan een pissebed.

Drie… Twee… Een… JA! De potjes worden geleegd en vol enthousiasme worden de diertjes aangemoedigd. Daar gaat mijn miertje! Hup kever! De spanning van de wedstrijd is hoorbaar. Deze keer wint de pissebed, een spinnetje is tweede en een klein glimmend kevertje is derde. Toevallig ook 10, 8 en 6 pootjes! Het lijkt erop dat je met meer pootjes dus sneller bent. De loeppotjes gaan weer terug in de kisten. Ik pak mijn staf en we gaan op pad naar het volgende stuk bos…

Baby fuutjes varen mee in Markdal. Al tweede leg?
Foto Lieneke Steijn

 


 
Markandalletjes
  • Vlaggen en schooltassen hangen buiten bij geslaagde scholieren. Gaat provinciebestuur zijn examen ook halen? Strijbeekse Markhoeve wacht op besluiten.
  • Vorig jaar bijna 500 ha natuur door Natuurpunt erbij in buurprovincie Antwerpen! Is 50 % van Vlaamse totaal.
  • Vijftig deelnemers IVN natuurwandeling Toon Thielen in Steenoven-Dorst. Verrassende transitie in twintig jaar van ‘gangbaar’ tuincentrum naar natuurparadijs. Als compensatie nu alles zonder chemicaliën en kunstmest!
  • Dorst vroeg. Zondagochtendwandeling, 7-9u30. 25 juni. Ontwakende natuur bij leemputten. Aanmelden. IVN Mark&Donge.
  • Dorst laat. Maandagavond. 26 juni. 22u-…. Nachtvlinders. Boslaan. Steenfabriek. https://breda.knnv.nl.
  • Veel nieuwe soorten vogels, schijnbaar … moeilijk thuis te brengen. Vaak jonge vogels nog niet op kleur, wel pluizig. Blijft spannend! 

Joop van Riet – natuurgids IVN Mark&Donge

Is het hier altijd zo droog? Foto Ellen Rijken.