Joop van Riet 6-7-2023

Nu zondagmiddag om 15u! Dat is de Big Jump. In de Vlaamse Mark bij het natuurgebied ‘de Aschputten’. De Big Jump is een actie in heel Europa om aandacht voor gezond water te vragen. Die noodzaak werd het eerst gevoeld na de val van de Berlijnse muur in 1990 toen oost- en west Duitsland weer één werden. De Elbe was als grensrivier de meest vervuilde Europese rivier geworden. En dat moest anders. Om daar publieke aandacht voor te vragen werd vanaf ca 2000 de ludieke actie ‘Big Jump’ bedacht. Daarbij springen mensen in het water. Met een grote plons en uitgedost wordt de boodschap afgegeven dat het water weer gezond en leuk moet zijn. Die actie verspreidde zich over Europa en dus ook Nederland.

Jump voor proper water!

 

Want ook hier is nog veel te doen. Alle landen maakten plannen om de Europese rivieren weer gezond te hebben. Dat is de Europese Kaderlijn Water (KRW). Maar het was een slow start. In 2015 moesten veel landen met de billen bloot erkennen dat ze de doelen niet haalden. Ook Nederland niet. In de KRW was een herkansing mogelijk tot 2027 en dat komt nu heel snel dichterbij. Er moeten resultaten anders EU zelfs boetes geven.

En Nederland?  Echt niet het beste jongetje van de klas. Dat is heel teleurstellend omdat Nederland kartrekker was om van de verzouting door Frans kalimijnen tot bij tuinders in het Westland tegen te gaan. Nederland wilde niet vieze ‘putje van Europa’ zijn. Daarom hard gelobbyed in Brussel voor Europees beleid voor gezond water. Dat lukte dus met de KRW die ook voor de bovenstroomse landen geld. Maar toen Nederland zelf ook maatregelen moest nemen, zakte het enthousiasme weg. Niet erg goed voor een betrouwbaar imago. Ook Waterschappen trokken er niet te hard aan. Meestal werd gewezen op ‘generieke’ maatregelen die door ministeries genomen moesten worden.

Een groot probleem was de overmaat aan fosfaat. Dat maakt het water te voedselrijk en geeft giftige algenbloei. Fosfaat in de huishoudelijke wasmiddelen werd zo’n dertig jaar terug verboden. Dat was al een verbetering die zelfs de Noordzee ten goed kwam! De andere grote oorzaak is overtollige kunstmest die vanaf het land het water in blijft spoelen. Daar hoefden en wilden de waterschappen niet over beslissen, wachtend op ministeries, zoals LNV, die bleef nadenken over draagvlak. De structurele oplossing is natuurlijk duurzame landbouw gebaseerd op een gesloten kringloop. Want wat er niet ingaat (als overdosis kunstmest) komt er ook niet uit (als schuimende wolken fosfaat op de Mark). Recent bleek via de zwerfvuilacties van nmv Markkant ook de industrie met bolletjes plastic ‘nurdles’ het Markwater te vervuilen! Gezamenlijk zijn de milieudiensten in het grensgebied de onachtzame dader(s) op het spoor.

Over een paar jaar moet het water van goede ecologische kwaliteit zijn. Waterschappen, provincies en onze regering moeten vaart maken, daarvoor is er dus de spetterende Big Jump in de Mark. Als initiatief van onze Vlaamse vrienden van Natuurpunt Markvallei en de Vereniging Markdal. Op zondagmiddag vanaf 13 uur is iedereen welkom in de gezellige animatie-sfeer waar onze zuiderburen om bekend staan! Dan badpakken aan voor de Big Jump zelf in de Mark om 15u. Bij natuurgebied De Aschputten, Boskantweg, Meer (B). Voor een gezellige aanbreng fietstocht is er de gezamenlijke start om 13u vanaf de Ginnekenmarkt. Dus Doe Mee met de Big Jump, ‘te water voor proper water!’ Zie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Geen paarse Kattenstaart, maar Moerasandoorn, nu in bloei

 


Markandalletjes
  • Winderige dagen, da’s wennen, maar wordt ook weer een warm zomers weekend.
  • Uitdaging: Brabants team zeisers gevraagd! Voor ‘internationaal’ zeis toernooi op 1 oktober bij onze Vlaamse buren van Natuurpunt Markvallei! Kolonie Wortel. Sportief en met animatie. Ervaring geen voorwaarde. Doel is het zeisen als natuurambacht en erfgoed te promoten. Bel 06-40007219.
  • Labbegat IVN natuurwandeling. Zondagmiddag 9 juli. 13u30-15u30. Kleurrijke natuur op ‘naad van Brabant’ in afgegraven ‘slagenlandschap’ in de Langstraat. Zie website IVN Mark&Donge. 
  • Vogels: Bleeke Heide, Lepelaar (Jarek van Houten, Willy Willems). Engelse, Gele en Witte  Kwikstaart (Ria Lambregts, Jarek). Merkske: vier baltsende Kwartels (Fleur). Tuinfluiter (Ria). Markdal: Gekraagde Roodstaart (Melissa). Twintig Oeverzwaluwen (Melle N, Mark Nuiver). Lage Vucht: tien Huis-, zes Boeren, en zes jonge Oeverzwaluwen (Mitchell Krijnen). Slangwijk: drie Kluten (Bob van Vree). Regenwulp, Cetti’s Zanger, Visdief (Ernest Piethaan) en nog veel meer wie kijkt en geniet! 
Fosfaat schuimwolken op de Mark