27-3-2025
Op deze Vrijdagochtend mooi droog en helder weer, met een hoge temperatuur, van ca 15 graden, eigenlijk te hoog voor de tijd van het jaar. De temperatuur records worden wekelijks gebroken! Vanaf de Duivelsbrug mooi glad water, altijd aanwezig een Fuut, diverse Meerkoeten en de prrrrrtt van het Waterhoen.
Heee , dat was even geleden, de fluittonen van een Zanglijster, vanuit de tuinen nabij de kerk. Ook deze lijster neem langzaam in aantal af, en treft hetzelfde lot als de Merel.
Eveneens aan deze zijde de roep van de Boomklever, het zijn er twee, de mannetjes begrenzen hun territorium. We lopen al weer verder langs de kikkerpoel. Verderop al de zang van de Tjifjtaf, hij roept zijn eigen naam. Overal alweer te horen, en heelhuids terug uit het winterkwartier, zuid Europa of zelfs Afrika! We treffen enkele slapende Wilde Eenden aan in de oever van de Mark. Mooi man, het water van IJsvermaak is gelukkig nog niet weggepomd, Vanwege het water en de rust komen er nu vele vogelsoorten, die hier willen voedsel zoeken of lekker zitten uit te rusten. We zullen eens kijken, zo, wel 18 grondelende Krakeenden, 12 Wilde eenden, 2 Grauwe ganzen, 8 Grote Canadese Ganzen, 5 Meerkoet, en een Waterhoen, heee wat is dat hij/zij duikt onder, even wachten, ja toch, een Dodaars, de kleinste fuut van de familie, die hebben we hier nog nooit waargenomen, prachtig, al mooi in broedkleed, met de roodachtige kop en wittige vlek nabij de snavel. Weer, duikend op zoek naar waterinsecten en kleine visjes. In de andere hoek nog twee Knobbelzwanen. En ook weer beter, vergeleken met vorig jaar, nu zeker twee koppels Kievit, twee mannetjes baltsend, boven de smalle dijklichamen! Misschien nu al een nest met eieren..?

Aan de overkant een stevige roffel van een Grote Bonte Specht, die had een goede tak uit gezocht om te vertellen aan zijn soortgenoten van “hier zit ik”. In de dode eik nog maar een Aalscholver, niet vertrokken naar de broedkolonie, dit exemplaar waarschijnlijk nog niet geslachtsrijp. We gaan verder, geen koeien, wel diverse op de grond etende Houtduiven, grazende Grote Canadese Ganzen, en Waterhoenen ( 9 exemplaren!). Het korte gras nodigt uit voor twee Witte Kwikstaarten eveneens druk kleine vliegjes etend……..
Nog geen Ooievaars, wel twee Kauwen rustend op de rand om even later een van de schoorstenen binnen te glippen. Wederom een kijkerblik vanaf de stuw, niets, alleen een Blauwe Reiger, stilstaand in de oever.
We lopen alweer terug langs de SBB boerderij, Pimpelmees en Koolmees laten zich horen. Toch nog een ander piepje, ik dacht van Boomkruiper, weet het niet zeker, volgende keer beter. Vanuit de tuinen van Bouvigne een bladblazer, wat een klere herrie, tot zelfs nabij de ginnekenmarkt te horen! Maar ja, we kijken nog een keer over moerassig IJsvermaak. Ooooo vlakbij, nu twee Dodaarzen, schitterend te zien. Als er voldoende water blijft staan, gaan ze misschien hier wel een nest maken….!
Plots langs de bosrand, in de open lucht een voorbij vliegende Buizerd, nou nou op het einde nog gauw een mooie waarneming.
Deze keer weer een verrassende vogeltocht, tot de volgende houdoe!
Willem Veenhuizen West Brabantse Vogelwerkgroep

Spotlights op Markdal
Dat begon met de opening van de fototentoonstelling in Atelier Jongerius. Geopend door de vroegere burgemeester Peter van der Velden. Met grote bewondering voor de mooie foto’s van het Markdal in de sfeervolle locatie Jongerius. Maar ook dankzij het vele werk van vrijwilligers in de Vereniging Markdal met als stuwende kracht Sjef Langeveld. Natuurlijk gaf dat ook wel wrijving. Maar dat was nodig, zei de ervaren burgemeester: ‘zonder wrijving geen glans’. En daar profiteren we nu van met een prachtig Markdal! Dat nog mooier is als ook de laatste fase in Markdal-Noord gerealiseerd is.
Twee dagen later werd dat al onderstreept met de terugkeer van een nieuw ooievaarskoppel op het nest boven de SBB boswachters. De 60 deelnemers aan de IVN excursie kregen de primeur van luidklepperende ooievaars! Tevens een praktische natuurbeleving voor de Utrechtse Aardkunde studenten met hun dispuut Baklava die het Markdal bezochten. .
De Vlaamse en ‘ollandse waterautoriteiten hadden vanwege Wereldwaterdag een wandeling vanaf de Mosten naar Bouvigne georganiseerd. Perfect ondersteund met busvervoer met alle aandacht op de onderlinge samenwerking.
En zodra er grond beschikbaar komt zal alle aandacht op de laatste fase natuurherstel Markdal met natuurlijke meanders gericht zijn. Die ontwikkeling werd 20 jaar terug door IVN Mark&Donge met Bredase natuurverenigingen (VWGroep, Markkant, KNNV) op de agenda gezet. Om daar straks iedereen de natuur recreërend te laten beleven!
Markandalletjes
- Zwellende wilgenkatjes, gonzende bolletjes van hommel- en bijenkoninginnen, fluitende Tjiftjafs, Fitissen, voorzichtig lonkende bloemen! Wat een bof!
- Eerste klevende kiemende kikkerdril in Ulvenhoutse Bos zag Aad van Diemen.
- Braakballenpluisavond. Ontdek doolhof van botjes, schedeltjes, vleugelschildjes, linkeronderkaakjes en rechterbovenelleboogjes in de griezelige (?) ‘braakballen. Zaterdagavond 29 maart. Vallei van het Merkske. 20-23u. Kolonie 41. Wortel (B) Inschrijven Natuurpunt Markvallei.
- Haarzondag. Van de Vettige Zeis. Oefenen met experts van het haren van de (eigen) zeis. Zondag 30 maart/ 13u30-16u30. Natuurpunt Markvallei, zie hierboven.
- Geniet van de kleppers!
Joop van Riet – IVN natuurgids Mark&Donge

voor vz Janus Liebregts (r) Adviesgroep BromN.
Van Wijkraden Breda Zuid West, Steenakker-Noord.