Willem Veenhuizen - West Brabantse Vogelwerkgroep 7-12-2023

Ja alweer een wandeling, de start vanaf de Duivelsbrug tot aan de stuw en weer terug.

Aalscholvers in kale bescheten boom

 

Een droge maar donkere, bijna vriezend weer, stille maandagochtend. Alleen een aanhoudend gebrom van de verkeersader, de A58!! Op een watervlakke Mark, weer de bekende Meerkoeten en het Waterhoen. Zowel op het water als langs de oever, voedselzoekend en rustig zwemmend. De actieve territoriumdriften van de Meerkoeten zijn nu voorbij, ze kunnen dan behoorlijk ruzie maken tegen elkaar.

Plots het alarm van een Merel, zeker een kat of een andere bedreigende rustverstoorder in de buurt. We speuren de deels dun bevroren wateroppervlakten na van IJsvermaak, ca 75 Wilde Eenden aanwezig. Druk grondelend langs de oever in de ondiepe delen, min of meer wroetend in de bodem, op zoek naar allerlei waterbeestjes. Het water wordt door de snavel geperst, de kleine beestjes blijven dan binnen de snavel ‘hangen’ en zo wordt het eten naar binnen gewerkt. Je hebt dus grondeleenden (Wilde Eend, Krakeend) en duikeenden (Kuifeend, Tafeleend). Verder was IJsvermaak leeg!

Verder op langs de oever staat een eenzame Boerengans, zich te poetsen, zou die ziek zijn….

Knotwilg houdt stand aan randje stad

 

We lopen rustig verder, om naar de dode eik te kijken en ja hoor vijf Aalscholvers rustend in de top op de dode stompen. Ze hebben blijkbaar allen al gegeten en zijn ‘droog’ want de vleugels blijven strak langs het lichaam, bijna in een paalhouding. Er zijn ongeveer 20 tot 25 duizend broedparen in ons land. In de Biesbos en op een eilandje nabij Willemstad bevinden zich de dichtstbijzijnde broedkolonies. Zeker bij Willemstad is die kolonie vanaf de weg prachtig te bekijken en natuurlijk niet alleen Aalscholvers, ook Blauwe Reiger en misschien wel Grote Zilverreiger op het nest waar te nemen. Ooooo we dwalen af.. Ook hier langs de ‘vistrap’ weer een alarmerende Merel…. Over de Mark vliegt een Nijlgans voorbij, de witte vleugelspiegels zijn goed te zien, maar hij/zij is maar alleen. Ze zijn bijna altijd met twee of in grote groepen. Weer vanaf de stuw een kijkerblik rond speuren. Weinig te beleven, leeg , op een enkele Fuut na en met  weer tiental grazende Meerkoeten en een enkele Waterhoen…….

Boven in de top van een aantal eiken, vliegen en speuren enkele Gaaien naar eikels en krakelen tegen elkaar, maken ze nou ruzie om een aantal eikels te bemachtigen of buurten ze met elkaar…. Ja he hé eindelijk wat kleinere zangertjes in de struiken nabij de SBB boerderij, een Winterkoning, een Roodborst en nog keer weer die Merel volgens mij. Zelfs vanuit de tuinen van Bouvigne niets te horen, het licht echt nog niet aan mijn oren!? Toch nog een blik over waterig IJsvermaak. Enkele Zwarte Kraaien en twee Eksters die ook nabij de natte ontdooide oever naar wat eetbaars zoeken. Geen Mezen, Kauwen, Vinken, Houtduiven en Grote Canadese Ganzen!!  Vanwege de invallende vorst en nattigheid naar elders vertrokken?

Maar ja met onze viervoeter Bink, genoten van een droge en rustige wandeling. Tot een volgende altijd wat belevende vogelwandeling. Houdoe…!

Markandalletjes
  • Wolken spreeuwen schrijven notenbalken! Er was sneeuw, heel even!
  • Niet wandelen bij Merkske. Vallei staat helemaal ‘nokjesvol’ en blank. Wandelschoenen helpen niet, laarzen ook niet, zelfs lieslaarzen ook niet! Waadpak of zwembroek? Niet doen! Waarschuwt o.a. boswachter Bart Hoeymans (Bos en Natuur). Dit is natuur. Laat het Merkske lekker stromen! Dynamische kracht van het water doet zijn werk. Zo hoort het! Straks weer wandelend van de frisse beurt genieten!  
    Valei Merkske 'nokjesvol'. Foto: Senne Verschraegen
  • Ganzensafari. Zaterdagmorgen 9 december. Op zoek naar de ‘Big Five Ganzen’. Spotten vanuit de carpoolauto’s. Met Piet van Iersel. Polders rond Zwaluwe, etc. 9u30-12u30. Start Schoolakkerplein. Westbrabantse Vogelwerkgroep.  
  • Kiekendieven in veranderende wereld. Lezing. Auteurs Ben Koks ( ‘Vogels wijzen ons de weg’) en Elvira Werkman (Vogels en de Liefde). Woensdagavond 13 dec. 20u. De Wegwijzer. Steendorpstraat 2. Breda. Natuurplein. Westbrabantse Vogelwerkgroep.  
  • Alphen-Chaam gidst al jaren als Cittaslow. Het internationale Keurmerk voor plaatsen die landschap en leefomgeving hoog in het vaandel hebben. Breda wil in stijl goede buur zijn. Het is al genomineerd voor ‘National Park City’. Om in 2025 te sluiten bij de as ’London – Adelaide’. In 2025 moeten dat vijfentwintig steden zijn. Gesteund door de ‘as’ in de Baronie!
  • Vogels. Bleeke Heide: twee Toendrarietganzen, Roodborsttapuit (Huub Don), vier Geelgorzen (Ad Hamers), twee exotische oranje Cassarca’s (Mitchell Krijnen). Merkske: Bosuil, roepend, al broedseizoen (Dries Martens), Houtsnip, twee Kuifmezen (Ted Overmeer). Markdal: Holenduif, Dodaarsje, twee Watersnippen, Tjiftjaf, verdwaald? (Ria Lambregts), Appelvink (Leo Apon). Blijf kijken!  

Joop van Riet – natuurgids IVN Mark&Donge