Joop van Riet – natuurgids IVN Mark&Donge 6-6-2024

Joepie! Wat een heerlijke verrassing in het Alphen-Chaamse noorden. Aan het begin van de Notselseweg valt ineens op dat de portacabins daar verdwenen zijn. Een grote kale lege plek markeert waar ze gestaan hebben. Ik zie dus geen fata morgana! Nee het is echt. Franny en Martijn wonen nu in hun droom! En dat was ook een beetje mijn droom. Jaren lang zag je dit oude boerderijtje verkrotten. Dat het een monumentale status als langgevelboerderij had, maakte niet uit. Het bleek zoals vaker om ‘onverdeelde boedel’ te gaan. Dus meestal dat de erfgenamen het onderling niet eens kunnen worden en dat de tijd dan maar zijn werk moet doen.

Franny en Martijn bij de start van hun droom in 2021

Maar helaas wordt er dan niet meer in gewoond, wordt het niet meer onderhouden  en voor je het weet wordt herstel onmogelijk. Tenzij een gemeente ingrijpt. Dat was hier gelukkig niet nodig toen Franny en Martijn het konden kopen en er tijdelijk vlak naast gingen wonen. Dat zou niet zo lang hoeven te zijn, was de verwachting. Totdat Corona toesloeg en alles anders werd, ook de beschikbaarheid van aannemers, materialen, sterk veranderende kosten, onherstelbaar ‘gebint’, etc. etc.

Maar er werd voor het herstel van de oude monumentale ‘Langgevelboerderij’ doorgezet. Dat is een boerderij type uit de Vlaamse en Brabantse Kempen. Die bestaat uit lange zijgevels waar de deuren naar voorhuis, stal en schuur in zitten. Die drie compartimenten vormen samen een mooie rechthoek. En alles gesteund door houten ’gebint’. Deze langgevelboerderij is uit 1880 dus ongeveer een eerbiedwaardige anderhalve eeuw oud.

Een bijzonderheid is dat het voorhuis hier aan de achterkant zit, terwijl dat meestal vanwege het zicht aan de straatkant is. Want je moest zien wat daar gebeurde. Bekend is zo’n uitspraak als “goh, het was gisteravond nog druk op de dijk. Om acht uur kwam er nog een auto langs!”. Duidelijk nog in een soort autoloos tijdperk, van voordat files dagelijkse kost werden!

Op zich zijn schuur en stal aan de weg logistiek handiger. En zal dit voorhuis in ieder geval een prachtig uitzicht geven op de ‘Notselse Laagte’ aan de achterzijde. Misschien dat die natte natuur zelfs Grutto’s gaat verwelkomen.

Het herstel duurde langer dan verwacht, juist omdat monumenten, vaak veel overleg vragen om hobbels op te lossen. Maar nu staat het er. Franny en Martijn hebben hun toch wel knusse containers zonder heimwee weg laten halen. Hun home is waar vroeger ‘herd’ (woonkeuken), alkoof, schouw, brandmuur, schoorsteen, haal, vuureijsesere, etc. het beeld bepaalden.

Dat beeld is voor de hele Notselseweg aan het veranderen. Met nog meer herstelde monumenten krijgt het een heel eigen ‘hot spot’ sfeer. Het toont ook op kleine schaal de transitie in het Markdal, van bedrijvige boerderijen naar landschappelijk wonen. Op wat grotere schaal is dat ook verder in het Markdal waar te nemen. De versterking van natuur en landschap in het Markdal zal daarbij best wel ene rol spelen. Ook de grotere broer van deze langgevelboerderij, landgoed Nuwenhuys, is zo’n voorbeeld. Eerder heb ik in een ander gebied tot twee keer toe met pijn in het hart prachtige boerderij monumenten van vier eeuwen oud zien verdwijnen. Dan doen de inspanningen hier  - nu door Franny en Martijn – je toch erg goed! Markdal – zo doorgaan!

Notselse Langevelboerderij gered! 2024
Markandalletjes
  • Alles groent en groeit. Maaien gestart. Water genoeg. Al een midzomer gevoel?
  • Zwaluwse polder-landschapswandeling. Zondag 9 juni. 10-16u30. Tussen Baronie en Biesbosch. 20 km. Aanmelden via website IVN Mark&Donge.
  • Natuurvereniging Mark en Leij geschrokken van SBB vergunde commerciële activiteiten in Merkske. Tegen betaling mogen o.a. in broedseizoen zeldzame vogels - als Grauwe Klauwier - gefotografeerd worden. Brief aan SBB gesteund door zeven verenigingen en meer dan 120 ondersteuners. Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • ‘wat een grote vogel’ zeiden jonge Hooge Vuchters over de ooievaars in de telescoop bij het nest op de kinderboerderij Parkhoeve. West Brabantse Vogelwerkgroep had het druk met de vele belangstellenden op de open dag voor 10 jarig bestaan.
  • Fractie Water Natuurlijk trok in januari aan de bel. Hogere waterstand dan ooit. Is beleid toekomstbestendig? Onderzoek Provincie en Waterschappen concludeert: meer ‘water’ruimte nodig voor Brabantse beken. Dus …
  • Sprankje hoop voor Veerle in Markdal? Crowdfunding (bijna) voldoende voor financiering mogelijke akker. Alles hangt af van spoedige duidelijkheid door gemeente. Voordat het tij verloopt…
  • Prachtige Rode Wouw zag Ria Voermans in Bavelse Patersbos. Bleeke Heide: roepende (altijd onzichtbare) Kwartels (Kris Weemaes, Ria Lambregts). Scholeksters – dit jaar toenemend? (Mitchell Krijnen). Merkske: Wielwalen! (Lieve van Beirendonck, Eric Grupping). Kwartel (Minne Feenstra). Markdal: Veel Koekoeks (Harry van Vugt), Baltsende Bonte Vliegenvanger bij Nuwenhuys (Ria Lambregts), weer Scholeksters, Bosrietzangers en wolken Weidebeekjuffers in de regen op braamstruiken langs de Mark. Nu de heel diep blauwe Bosbeekjuffer nog?
Rode Wouw ziet vanuit Bavel dat het goed gaat! Foto Ria Lambregts