Willem Veenhuizen, West-Brabantse Vogelwerkgroep 1-2-2024

Op deze zaterdagochtend, helder en droog weer en met in de ochtend licht gevroren, nu ca vijf graden, en amper wind, mooi vogelweer! De Mark als een spiegel zo mooi en fraai hoog water. Want afgelopen weken stond het Markdal plaatselijk behoorlijk onder water! En pleksgewijs nu nog goed blank.

Héééé nieuwe knotvogelaars …. Het IVN Mark&Donge en onze Westbrabantse Vogelwerkgroep zijn druk bezig een aantal knotwilgen van hun ‘pruik’ te ontdoen, zodat in de toekomst als de knotwilgen wat ouder zijn een goede broed en schuilgelegenheid kunnen geven aan insekten en diverse vogelsoorten. Heel mooi, de kikkerpoel staat tot bijna over de rand vol met water, fraai, weer afwachten of de groene kikker en andere amfibieën het hebben overleeft ! Ja…. IJsvermaak, hoe kan het ook anders, een fraaie wateroppervlakte, bijna open om te schaatsen …, helaas, ijs nog te dun. Wilde eenden, enkele Meerkoeten, een Waterhoen en vier Kuifeenden, twee mannetjes mooi zwart wit verenkleed en de twee vrouwen zijn bruiniger.

Roodborsttapuit: al tien jaar nieuwe bewoner Markdal:
Foto Ria Lambregts.

 

Vanuit de ruigere beplanting horen we een Merel en een Heggenmus. Met vele Houtduiven naar zaden zoekend in de graspollen. Op het water van de Mark niets waar te nemen. Wel plots het gelach van de Groene Specht aan de verdere overzijde. Verder lopend en kijkend naar de dode eik, helaas, leeg. Maar wel overal grazende Grote Canadese Ganzen, tot aan de SBB boerderij aan toe, wel ongeveer 300 exemplaren!!. Er zijn ook een vijftal Grauwe Ganzen bij en twee witte Boerenganzen. Voordeel voor het maairegime het wordt gazon.

Vanaf de stuw het Markdal in turend, op de oever een 50-tal grazende Meerkoeten, enkele Waterhoenen en boven het water vijf, naar voedsel zoekende Kokmeeuwen.

Verder spiegelend stil, maar héééé plots een klein bruinig, snel vliegend iets in het kijkerbeeld, snel volgen,.. en ging mooi op het prikkeldraad zitten. Een mannetje Roodborsttapuit. De meesten van onze broedvogels vertrekken naar het zuiden, maar er zijn er altijd wel een aantal die vanwege de niet al te koude winters hier thuis overwinteren. Ter grootte van een Mus, mooi zwart en wit met roodbruin getint verenkleed. Een vogelsoort van de ruiger grazige bermen en struwelen. Zijn zangpost altijd hoog zittend op een uitgebloeide houtige stengel of struikje.

Natuurlijk de Kauwen in de holle beukenlaan zijn al weer druk bezig om hun nesthol te bezetten en te verdedigen tegen soortgenoten. Volgens mij zit er ook nog een Grote Bonte Specht zich er mee te bemoeien… Vanuit de tuinen van Bouvigne al een zwakke zang van de Pimpelmees, ook Zware Kraai present, en een Roodborstje. Voorjaar in aantocht?

Alweer terug lopend, een zingende, krakelende Spreeuw, hij zit boven op het lege rad van de ooievaar, maar wel boven een van zijn toekomstige nestkasten zijn territorium al te bevestigen. We zijn al weer terug, onze knotvogelaars, -werkers, hou doe wensen en tot de volgende vogeltocht, houdoe éé! 

Markandalletjes
 • De weekends zijn zonnig. Net als spontane zwerfvuil vrijwilliger op plein die zei blij te zijn met veel minder raapwerk sinds statiegeld op blikjes. Hij en “het” werkt !  
 • Tuinvogeltelling: Huismus nog steeds meest geteld. Maar minder dan eerder. Daarna de blauwgele Kool- en Pimpelmezen. Zelfs de enorm gecamoufleerde Roerdomp dacht Chanan Hornstra bij de Mark en Ulvenhoutselaan te zien opvliegen. Maar niet als tuinvogel! 
 • Veel belangstelling bij het wilgenknotten aan de Mark bij Duivelsbrug. Knotters genoten van het lenteweer, erwtensoep en belangstelling. Ook passerende lid Eerste Kamer Carla Moonen (D66) schoof aan voor een kopje koffie! Vrijwilligers van WBr Vogelwerkgroep en IVN Mark&Donge hielpen met plezier de gemeente met landschapsonderhoud.
  Knotter Piet Brosens met zijn bakfiets, gereedschap en erwtensoep.
  Foto: Arnold Velders. Vereniging Markdal.
 • Ommetje Blok en Broek. Zondag 4 feb. 10-12u. Start Café Parijs. Rijksweg 6. Hulten. Aanmelden Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 • Natuurwandeling Galderse Heide. Natuur in rust. Zondag. 4 feb. 13u30-15u30. Herstelde vennen bij Johanna Hoeve. Kunstmestplaggen afgegraven, nu heidevelden. Aanmelden IVN Mark&Donge.
 • Teruggekeerde Grauwe Kiekendief wijst de weg naar De Wegwijzer. Herkansing van lezing Ben Koks uit noord Groningen. Woensdag 7 februari. 20u.  Steendorpstraat 2. Breda. Wbr. Vogelwerkgroep. Natuurplein Baronie.
 • Roofvogels west Brabant. Lezing Raymond van Breemen. Bevlogen natuurbeschermer! Donderdag 15 feb. 20u. De Wegwijzer. Steendorpstraat 2. Breda.  Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
 • Binnen veel lezingen over vogels, maar buiten vliegen ze!

Joop van Riet – natuurgids IVN Mark&Donge