Willem Veenhuizen - West Brabantse Vogelwerkgroep  16-5-2024

Zaterdagochtend een zonovergoten ochtend en bij 20 graden soms te warm….. Gelijk bij de Duivelsbrug een fel zingende Tjiftjaf, misschien alweer bezig met zijn tweede broedsel?  En in de hoek van de brug en de Mark, in het kleine beetje riet al een Kleine Karekiet. Hééé  wat een drukte bij de paddenpoel, de ‘Torenvalkjes’, de jeugdafdeling van het IVN onder leiding van Iris, zijn bezig om waterinsecten te vangen en te bekijken! Een Bootsmannetje gaf al hilariteit, prachtig.

Ontwerp vrijstromende Mark 'with less weirs' toegelicht door Piet van Iersel.

In de uitbundig gegroeide wilde rozenhaag een Grasmus, gelijkend op een Huismus maar met een mooie witte keel en grijzig kopje, geeft hetzelfde liedje vanuit de top van de haag. Langs de oever van de Mark zichtbaar en weer dichtbij, een koppel baltsende Futen. Het ‘knorrende‘ balts geluid was verrassend om te horen. Hééé ook nog in het Rozenstruweel een doorzingende Merelgeluid, ja van een Tuinfluiter. Toch ook weer een niet alledaagse soort, ook een vogel van de dichtere struiken. Vanuit de overkant horen we nog een Groene Specht, Boomkruiper, Vink, Winterkoning en Roodborst. Tjonge zo ineens alles tegelijk…., nog een Heggenmus. Nog niet zo vaak langs de Mark gehoord, wel meer te horen in de wat grotere stadstuinen! IJsvermaak, het blijvende water is verdampt, nu een groene grazige oase van rust, straks beter bekijken. We gaan verder over een nieuw wildrooster, doch geen koeien te zien……, alleen een groepje Grote Canadese Ganzen, met een wittige, Boerengans erbij.

In de dode, afstervende eik, niets te zien en te beleven! Een kijkerblik over de grazige velden en oevers, leeg, alleen enkele Houtduiven die de graszaden afpikken. Hééé plots een overvliegende Nijlgans, een kleine gans goed te herkennen in de vlucht aan de duidelijke witte vleugelspiegels. Weer vanuit de verschillende rietoevers de Kleine Karekiet, tijdens de wandeling wel een zevental gehoord. Ook toevallig, evenveel als vorig jaar! En o ja, zou het bijna vergeten, tijdens de gehele wandeling klonk het gekoekoek van de Koekoek. Een sfeervol natuurgeluid in het nu stillere Markdal ! Prachtig.

Is de voorde 'fordable?' And lesson one 'water doesn't bite'.

Helaas geen Ooievaars dit keer, wel een koppel Kauwen in de Schoorsteen! Op naar de stuw, van hieruit was er deze keer weinig te beleven, een Blauwe reiger, een paar Meerkoeten en een koppel Knobbelzwanen. Zelfs geen Eend te bekennen! Nog wel enkele Grauwe Ganzen.

Alweer teruglopend, nestelende Kauwen in de holen van de afstervende Beukenlaan. Vanuit de walnoten bongerd een Zwartkop, met zijn harde en holle zang. Achter ons vanuit de Markoever ineens een harde volle zang van een Zanglijster. We staan weer even stil bij de Gierzwaluwwand van Het waterschap, helaas het blijft stil. Vanuit de tuinen van Bouvigne horen en zien we Ekster, Zwarte Kraai, Koolmees, Boomkruiper en Pimpelmees. IJsvermaak, ja mooi nabij de vijverpoel in de hoek een vrouwtje Wilde Eend met acht redelijk grote pullen. Ze zaten zich allen rustig te poetsen, een koddig gezicht die drukte. Mooi die afwisseling van hoog gras, modderige en zanderige kale bijna grasloze stukken. Goede afwisseling voor verschillende vogel- en diersoorten! Enkele voedselzoekende Witte Kwikstaarten met een jong. Ook Spreeuwen komen hier nu voedsel halen en op naar hun jongen. Een koppel Kieviten is ook gebleven. Nog geen jonge Kieviten kunnen ontdekken.

Als afscheid nog de Koekoek en een Zwartkop zingend uit de houtsingel. Een mooie warme wandeling, met veel beleving en vogelzang tot de volgende, houdoe.

Markandalletjes
  • Natuur is één groot – ongeprogrammeerd – songfestival. Elk bosje vol van vrolijke Zwartkopjes, met kaarsjesdecor van paardenkastanjes, bloedrode meidoorns (historische ‘prikkeldraad’). Gierzwaluwen ook terug in Bredaas bisschoppelijk hofje. Vroeger dan anders meldt Tineke Dros.
  • Het is hooitijd, elke zes weken weer een snee. Onmogelijk tempo voor weidevogels om eieren te leggen, te broeden en jongen te voeden. In natuur mag er pas na 15 juni gemaaid worden.
  • Wandelen/fietsen Galder/Strijbeek-Bieberg. Sfeerbeeld verslag over thema-avond ‘recreatie in balans’: zie website Markdal (verenigingmarkdal.nl/news-posts/sterke-voorkeur). Voorzitter schetst tegenstellingen met terreinbeheerders. Roep vanuit de zaal “laat Natuurmonumenten beetje dimmen”. Bestuur houdt vertrouwen in goed overleg en gezond verstand om recreatieve natuurbeleving voor wandelaars en fietsers te realiseren.
  • Internationale Avans-Esset studenten (Environmental Sciences) organiseerden hun Guest Lecture buiten in Markdal. Ervaringen van een burgerinitiatief voor natuur/beekherstel levert nuttige info voor leergierige studenten uit Bulgarije, Columbia, Spanje en EU buurlanden.   
  • IVN Natuurwandeling Markdal. Pinkstermaandag 20 mei 10-12u. Aanmelden. Zie website IVN Mark&Donge.
  • Stadsvogelexcursie: natuurlijk stromende Zaartpark met Willem Veenhuizen. Zondagmorgen 19 mei. 7-9u. Start: brug Langendijk/Aa of Weerijs. Westbrabantse Vogelwerkgroep.
  • Aanrader: Groencafé ‘we gaan naar buiten’. 22 mei. 19u15-22u30. Dag van de Biodiversiteit. Drie gidsen: Erik van der Hoeven (KNNV stadsplanten), Rombout van Eekelen (Breda verbindingszones), Joost Barendrecht (IVN Nieuwe Mark). Start: Brandpunt. Reigerstraat 16. Breda. Aub aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Joop van Riet - Markdaller

Natuurlijke stuw in Wouwerbeek bij Bavel. Ontwerp gemeente Breda.