Ben jij die leuke, goedlachse dame die écht van het carnavalsfeest houdt?

Ben jij die stoere dame met energie voor tien?

Ben jij die dame die uit haar dak gaat bij muziek van een carnavalskapel?

Schitter dan als hofdame naast de Baron van ’t Ginneken, samen met hofdame Esmee.

Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ontmoet Stichting Ginnekens Carnaval (SGC) ’t Lestogenblik voor een kennismakingsgesprek.

 

SGC ’t Lestogenblik is een kleine club van carnavalsvierders die voorop gaat in de leut in het Ginneken. Ze staan voor iedereen open en je wordt dan ook snel opgenomen in het gezelschap.

De Baron en zijn gevolg organiseren een aantal carnavalsfeesten om de feestvreugde rondom 11-11 en carnaval te verhogen. Daarnaast zijn er een aantal feestelijkheden met andere carnavalsverenigingen in en om Breda. Jij bent daar als hofdame allemaal bij!

Pauline was een paar jaar geleden hofdame en Esmee is de huidige hofdame. Esmee wil graag een collega-hofdame ontmoeten. In dit artikel geven de twee een inkijkje in het leven als hofdame.

Pauline

Kielegat of ’t Aogje

Ik ben zelf geboren en getogen in het Kielegat. Ik kies dus voor Kielegat, daar hoef ik niet lang over na te denken.

optocht of ontbijt

Ik kies voor het ontbijt op zondagochtend. Dat begint altijd veel te vroeg na die leuke feestjes, maar wel heel gezellig. Samen een lekker broodje ei en kroket eten met een glaasje melk en een schrobbeler als toetje.

kroegentocht of feestavond

Lastige keuze, maar dan kies ik toch voor kroegentocht. Overal even je neus laten zien, nieuwe mensen ontmoeten, drankje bestellen, polonaise en weer door naar de volgende locatie!

blauw of geel

Geel; het geeft mij een vrolijk gevoel en energie, maar ook de kleur van bier en friet, haha!

korte jurk of lange jurk

Tijdens carnaval? Dan liever kort, het is op de meeste locaties altijd erg warm binnen. Maar ik vind de lange jurken van de hofdames altijd prachtig. Ze worden gemaakt door Judith (kledingcommissie).

polonaise of van links naar rechts

Polonaise, dan kan ik nog een beetje overzicht houden wie een arm om mij heen slaat en je kunt stiekem wegsprinten; bij links en rechts wordt dat iets moeilijker en ik ben ook niet zo groot.

bierproeven of Prinsgeburenbal

Prinsengeburenbal; veel mensen bij elkaar van alle carnavalsstichtingen en verenigingen, ik hou van zulke feestjes. Als hofdame mocht ik ook mee met het middagprogramma, dat was gezellig. Er worden altijd veel leuke activiteiten georganiseerd onder het genot van een hapje en drankje.

oudejaarsborrel of nieuwjaarsreceptie

De oudejaarsborrel van ’t Lestogenblik staat bij mij op nummer 1, veel feest en oliebollen om het oude jaar af te sluiten samen met andere carnavalsstichtingen. Ook verzin ik de leukste goede voornemens om er vervolgens tijdens de nieuwjaarsrecepties achter te komen dat deze (weer) niet zijn gelukt.

carnaval in de zomer of in de winter

Toevallig beide meegemaakt vanwege het weer afgelopen jaren; ik vind het allebei wel iets hebben. Wel of niet je jas kwijt raken speelt elk jaar weer mee natuurlijk. Maar dan kies ik toch voor winter, lekker in de kou naar de optocht kijken en daarna warm naar binnen voor een feestje.

op het podium sta ik graag links of rechts van de baron

Ik stond graag links van de baron, uitleg? Iets met een goede haar-kant, haha!

baron of barones

Ik heb 2 baronnen meegemaakt, een barones zou misschien weer wat nieuwe ideeën en uitingen brengen? Komen er dan er ook 2 knappe mannen naast de barones, ik bedoel het oog wil ook wat.

eieren met spek of erwtensoep

Die keus is niet moeilijk; eieren met spek. Meestal gebeurt dit ook weer spontaan onderweg, midden in de nacht, als je eigenlijk van plan was om naar huis te gaan..

drinken met alcohol of zonder alcohol

Ik ben een gelegenheidsdrinker, ik vind carnaval dan ook een goede gelegenheid voor een glaasje alcohol. Tijdens carnaval leer en proef ik ook altijd weer nieuwe drankjes en shotjes, ook komen ze in de gekste flessen voorbij. Als ik roep shampooflesjes en gezichtsreiniger zullen er wel mensen moeten lachen, haha!

hoed of diadeem

Ik ben graag creatief met mijn haar; los, krullen, vlechten, opgestoken; dan kies ik voor de diadeem.

 

Esmee

Kielegat of ’t Aogje

Daar kan ik niet tussen kiezen. Vind beide verenigingen hartstikke gezellig! Omdat we de meeste voorfeesten samen met de andere gezelschappen vieren.

optocht of ontbijt

Dan kies ik toch voor het ontbijt. Ik hou van de eieren met spek! En een kroketje gaat er ‘s ochtends ook wel in.

kroegentocht of feestavond

Een feestavond! Ik hou van een feestje. Een kroegentocht is niet echt mijn ding.

blauw of geel

Blauw! Blauw is altijd al mijn lievelingskleur geweest.

korte jurk of lange jurk

Ik vind beide leuk, maar lange jurken horen bij de traditie. Vandaar dat de jurken voor de hofdames lang zijn.

polonaise of van links naar rechts

De polonaise natuurlijk! Dat is altijd gezellig en iedereen doet mee.

 bierproeven of prinsgeburenbal

Prinsgeburenbal! Dat vind ik hartstikke gezellig, want dan zie je ook de andere verenigingen buiten gemeente Breda. Ook omdat ikzelf uit Prinsenbeek kom is het ook weleens leuk om hun tegen te komen.

oudejaarsborrel of nieuwjaarsreceptie

Dan kies ik voor de oudejaarsborrel. We maken er dan een gezellig feestje van met de andere verenigingen en natuurlijk met OLIEBOLLEN!!

carnaval in de zomer of in de winter

Carnaval in de winter. Dat is eigenlijk altijd zo geweest en ik kan me niet voorstellen hoe dat in de zomer is.

op het podium sta ik graag links of rechts van de baron

Dan kies ik toch voor rechts. Afgelopen jaar stond ik altijd links, maar soms stond ik weleens per ongeluk rechts. Misschien een gewoonte, omdat ik rechts ben? ;-)

baron of barones

Baron denk ik. Heb het nooit anders gezien bij ons van kleins af aan. Alhoewel een barones zou ik ook hartstikke gezellig vinden!

eieren met spek of erwtensoep

Eieren met spek! Ik lust geen erwtensoep. Ik ben een moeilijke eter al zeg ik het zelf.

drinken met alcohol of zonder alcohol

Je zult me vaker zien met drinken zonder alcohol tijdens de feestjes, maar een drankje met alcohol is soms ook niet verkeerd.

hoed of diadeem

Dan kies ik voor een diadeem! Ik heb niet echt een hoedenhoofd vind ik.