Joop van Riet – natuurgids IVN 11-5-2023

Markdal in mistige meiregen

Meestal hebben Brusselse berichten een negatieve klank, omdat iets niet mag of scherper gehandhaafd moet worden. En nu toch een reddingsboei, nog wel voor het Ulvenhoutse Bos? Ja zeker! Minister Christianne van der Wal moet het nog ‘even’ uitwerken, maar dan kan ze een bod doen aan veehouders dichtbij een Natura2000 gebied, zoals ons Ulvenhoutse Bos aan de rand van het Markdal. Zo maar een bod van twintig procent meer dan de marktwaarde! Stel dat je huis vijfhonderdduizend Euro waard is, en er ineens zeshonderduizend Euro voor geboden wordt? Honderdduizend euro meer dan waar je eerst mee rekende, lijkt heel verleidelijk, toch?

En waarom mag dat ineens wel van de Europese Commissie? Dit is een uitzondering bij de staatssteunregels die valse concurrentie met belastinggeld moeten voorkomen. Het mag in dit geval als daarmee veehouderijen dicht bij natuurgebieden stoppen met emissies die schadelijk zijn voor de natuur. En dat is rond het Ulvenhoutse Bos het geval. De prognose van de minister van der Wal is dat de overlevingskans van de natuur in het Ulvenhoutse Bos over tien jaar nog maar 17 % is! Andersom gezegd: de prognose is dat binnen tien jaar de natuur van dit oude unieke Ulvenhoutse Bos voor zeker 83 % is afgestorven ..…. Als er geen andere maatregelen dan nu getroffen worden.

En die kans komt er nu. Met deze reddingsboei uit Brussel kan de minister piekbelasters helpen duurzaam om te vormen of te stoppen. Daarmee kan de natuur gaan overleven en kunnen andere veehouders die nu - buiten hun schuld - zonder vergunning werken, geholpen worden. En de piekbelasters zijn door een inventarisatie van De Groene Koepel al twee jaar bekend. Zie de websites van Markkant en IVN Mark&Donge. Al hebben overheden dat nog niet opgepakt.

Waterkwaliteit ook belangrijk voor karper (7kg) en trotse Jeroen Verburg. Foto: Iris van der Vlerk

 

Maar geld is niet alles, zeker niet als de aanleiding niet die van je zelf is. En je een goed renderend bedrijf opgebouwd hebt. En bijv. een nieuw product in de markt gezet hebt dat nu bij de supermarkten in de schappen ligt. Dat verdient diep respect voor een succesvolle ondernemer. Toch kan elke ondernemer omstandigheden tegen komen die ongewild om aanpassingen vragen. Zoals een fotozaak die aan een steeds groeiende vraag om filmpjes en foto’s te ontwikkelen moest voldoen. Totdat digitale camera’s dat praktisch overbodig maakten en er nieuwe activiteiten bedacht moesten worden. Of uit de ervaring van mijn ouders, een goedlopende horeca dicht bij een station dat plotseling knooppunt van kantoren moet worden. Periode van onzekerheid, rem op nieuwe investeringen - wat ook de klanten zien - totdat de kogel door de kerk is en er een nieuw leven begint.

En de omstandigheden nu zijn anders geworden. Er is inmiddels te veel stikstof en ammoniak in de lucht en in de natuur. Dat moet anders. Ook omdat onze Vlaams-Brabantse grenstreek de slechtste lucht- en waterkwaliteit van de EU heeft en de Brabantse GGD’s waarschuwen voor een afnemende levensverwachting. En dat in het bourgondische Brabant dat nog het groene imago van fraaie natuur en mooie landschappen heeft. Dat kunnen we weer terugkrijgen door in alle sectoren duurzaam te produceren. Laten we die EU reddingsboei grijpen voor het behoud van een natuurlijk Ulvenhoutse Bos en een duurzaam Markdal.


Markandalletjes
  • Wat een heftig mei klimaat, met zon, donder, bliksem en stortbuien. Goed voor de pas ingezaaide groenstrook in het Ginneken. Laat duizend bloemen bloeien!
  • Vogelexcursie Merkske-Broskens. Zaterdagmorgen 13 mei. 7u30-13u. Gids Ria Lambregts. Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Nieuw op het kraaien menu? Gehoord: geluid van vallende eikels op het asfalt Ulvenhoutselaan. Kan toch niet, nu? Gezien: kraai slaat met iets op de weg. Is een zwanenmossel, die open barst en hij op eet! Verklaart de vele lege schelpen langs de Mark. Altijd gedacht dat alleen scholeksters als lekkerbekken die mossels oppeuzelden. Nee dus, ook kraaien. Deze was nog nat van het jutten aan een oever van de Mark!
  • Vogelwandeling Zaartpark-Breda. Zondagmorgen. 14 mei 7-9u. Gids Willem Veenhuizen. Stadsvogeladviseur. Start: brug Langendijk-Aa of Weerijs. Westbrabantse Vogelwerkgroep.
  • Groene Kikkers zijn gaan kwaken. Luider dan de vroege bruine kikkers in maart. Die konden de vrouwtjes op zicht vinden. Late Groene Kikkers moeten in het hoge gras hard kwaken om elkaar te paren.
  • Bleeke Heide: Veel bewonderaars voor Stelkluut. Foto volgt. Drie Gierzwaluwen (Erik Rijnen). Groenpootruiter op doortocht naar Noorwegen (Gilbert Reypens). Twee Kemphaantjes (Ria Lambregts). Merkske: acht horendolle baltsende Koekoeken (Erik Rijnen). Markdal: Kwartel (Piet van Iersel). Spanning stijgt in Hondsdonck. Wanneer eerste ooievaarssnaveltjes te zien? Van koppel bij Martin en Elvira, dat nu meeste jaren in regio Baronie broedt. Beschuit met muisjes in de aanslag?
Schilderes Anita de Corte met voorstudie, geïnspireerd bij ooievaarsnest